Digidexo.com

Ernæringsmessige verdien av Omega-3

Omega-3 fettsyrer og fiskeoljer lenge har vært anerkjent som en viktig del av god helse. De hjelper hjernen fungerer på optimalt nivå, og spille en rolle i å redusere risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag. Omega-3 fettsyrer finnes i mange typer fisk.

Kilder til omega-3 fettsyrer

Også kjent som flerumettede fettsyrer, kan omega-3-fettsyrer ikke produseres av kroppen selv. Den viktigste kilden til omega-3 fettsyrer er fisk som laks, makrell, kveite og tunfisk, mutter oljer og marine livet som krill. Siden antallet av matvarer rike på omega-3 fettsyrer er begrenset, mange mennesker bruker dem i kapsler som kan finnes på de fleste helsekostbutikker og supermarkeder.

Fordeler med Omega-3 fettsyrer

De viktigste fordelene med omega-3 fettsyrer kommer fra Alpa-linolenic syrer (ALA), som er omgjort til eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) når de er inntatt. EPA og DHA er antatt å gi helsemessige fordeler som å forebygge hjertesykdom og slag og redusere smerter og betennelse av leddgikt.

Omega-3 fettsyrer og hjertesykdom

Forbruker en diett rik på omega-3 fettsyrer og lite mettet fett kan redusere risikoen for å utvikle hjertesykdom. Populasjonsbaserte studier av Inuit eskimoer som spiser store mengder fet fisk viser at de har en lavere forekomst av hjertesykdom, hjerneslag og hjerteinfarkt. Det er også antatt at fiskeoljer bidra til å forhindre plakk i blodårene, en stor bidragsyter til hjerteinfarkt og slag.

Omega-3 fettsyrer og høyt kolesterol

Personer med høyt kolesterol kan ha nytte av en diett høy i omega-3 fettsyrer. Omega-3 fettsyrer er viktig for å opprettholde en sunn nivåene av high density lipoprotein (HDL eller "god kolesterolet") og å redusere nivået av triglycerider, frie fettsyrer som sirkulerer i blodet. Fiskeolje kosttilskudd og omega-3 fettsyrer også er antatt å senke nivået av lav tetthet lipoprotein (LDL, også kjent som "det dårlige kolesterolet").

Omega-3 fettsyrer og leddgikt

Fiskeoljer og matvarer med omega-3 fettsyrer har lenge vært brukt til å behandle leddgikt og slitasjegikt, men det er uklart hvorfor de hjelper. En teori foreslått i en studie fra 2006 av biologen Dr. William Smith er at omega-3 fettsyrer hemmer utviklingen av prostaglandiner, naturlig forekommende hormoner som bygges opp i leddene og forårsake smerter og betennelser. Teorien er at fiskeoljer og de aktive ingrediensene i omega-3 fettsyrer bånd med prostaglandiner på et molekylært nivå for å hindre deres vekst og gjøre de som utvikler mindre aktive.