Digidexo.com

Om årsakene til Mann rektalblødning

Det er mange årsaker til mannlige endetarms blødning, hvorav de fleste kan også føre endetarms blødning hos kvinner. Noen av årsakene er ganske harmløse og noen svært alvorlig. Det er svært viktig å finne årsaken til eventuelle rektal blødning, slik at en potensielt alvorlig tilstand kan behandles.

Funksjoner

Rektal blødning refererer til passasje av blod gjennom anus, som er plassert litt ovenfor tarmen. Selv om blodet presenterer seg gjennom anus, kan selve kilden være hvor som helst i mage-tarmkanalen. Rektalblødning normalt utvikler seg raskt og er oftest knyttet til mageforstyrrelser. Noen av de vanligste årsakene til rektal blødning inkluderer hemorroider, anal sprekker, infeksjoner, kolon polypper, diverticulosis, magesår, inflammatorisk tarmsykdom og kreft i tykktarmen eller endetarmen. Alle disse forholdene kan føre endetarms blødning i både menn og kvinner.

Betraktninger

Årsaker til rektal blødning som påvirker kun menn er knyttet til prostata kreft og livsstil. Et vanlig brukt behandling for prostatakreft, ekstern strålebehandling, ofte resulterer i komplikasjoner som forårsaker rektal blødning hos menn. Menn som har blitt behandlet med prostatakreft med denne strålingen bør være spesielt ivrig i å bestemme opprinnelsen til noe rektal blødning. Forventningen om at blødningen vil skje fra denne behandlingen bør ikke hindre testing for eventuelle andre forhold som kan være ansvarlig for blødning. Homofile og bifile menn, spesielt de med svekket immunforsvar, har større risiko for å utvikle analkreft, en annen årsak til rektal blødning. Det bør imidlertid bemerkes, er at anal cancer ikke er en hyppig årsak til rektal blødning.

Identifikasjon

Rektal blødning kan vise seg på flere forskjellige måter. Lyse rødt blod i eller på krakk, rødbrun avføring, svart tjæreaktig avføring, blod flekker på toalettpapir eller blod i toalettskålen er de vanligste tegnene på rektal blødning. Smerter og ubehag kan eller ikke kan være assosiert med blødning, avhengig av årsaken.

Forebygging / løsning

Det er viktig å finne årsaken til eventuelle rektal blødning fordi det kan indikere en potensielt alvorlig tilstand. Mest brukte metoder for påvisning inkludere koloskopi, fleksibel sigmoidoskopi, viscerale angiograms, proktoskop, radionuklide, blodprøver og klinisk undersøkelse med en gjennomgang av sykehistorien,

Advarsel

I sjeldne tilfeller er lyse rødt rektal blødning et resultat av rask og alvorlig blødning i det øvre gastrointestinalkanalen, så som fra sår i mage eller tolvfingertarmen. En annen sjelden årsak er lekkasje av blod inn i mage-tarmkanalen når en blodkar sprekker.