Digidexo.com

Hva er frossen skulder?

Frossen skulder, noen ganger kalt frossen skulder syndrom, er en ekstremt smertefull tilstand som sterkt begrenser omfanget av bevegelse i skulderleddet (glenohumeral socket). Denne tilstanden er vanligvis ensidig, men én av fem mennesker vil oppleve det i begge skuldrene.
Den medisinske termen for FFS, selvklebende capsulitis, er en god beskrivelse av hva som skjer på felles nivå. Når den brukes medisinsk, ordet "limet" betyr stikker eller holde fast. Slimhinnen i glenohumeral socket er kapselen. Når kapselen blir irritert og betent, kalles det capsulitis. Det er inflammasjon i kapselen, noe som forårsaker fortykkelse rundt skulderleddet. Musklene rundt leddet holde og begrense bevegelsen.

Hva som forårsaker det?

Frossen skulder syndrom er noen ganger konsekvensen av traumer til skulderleddet, bursitt eller tendinitt. I noen tilfeller er årsakene til FSS ikke fullt ut forstått.
De som har hatt lengre perioder med skulder immobilitet grunn av kirurgi, har større risiko for å utvikle FSS enn de som aldri har opplevd noe som ville hindret skulder mobilitet.
Ifølge American Academy of Orthopaedic Surgeons, "medisinske problemer forbundet med økt risiko for frossen skulder inkluderer hypotyreose, hypertyreose, Parkinsons sykdom, hjerneslag og hjertesykdom." Frossen skulder syndrom er fem ganger hyppigere hos diabetikere befolkningen. Grunnen til at fortsatt ukjent.

Hvem blir berørt?

Frossen skulder syndrom er sjelden i de under en alder av 40. Det er mer utbredt hos kvinner enn menn. To prosent til 3 prosent av befolkningen er berørt av dette syndromet, ifølge estimater.

Hvordan er det diagnostisert?

Når omfanget av skulderbevegelse er betydelig begrenset i alle retninger på undersøkelse av en lege, er FSS mistenkt. Legen vil ta blodprøver og en X-ray av skulderen. Til tider er kontrastvæske (kontrastmiddel) sprøytes inn i skulderleddet for å hjelpe med visualisering av vev. Magnetic resonance imaging (MRI) kan også brukes som et diagnostisk verktøy.

Hvordan er det behandles?

Behandling av FSS inneholder kortison injeksjoner i skulderleddet plass, ikke-steroide anti-inflammatoriske medisiner og en aggressiv rutine av fysioterapi. Fysioterapi besøk er vanligvis tre ganger i uken og inkluderer ultralyd, elektrisk stimulering, aktive og passive range-of-motion øvelser, stretching, is eller varme terapi og til slutt styrke øvelser. Øvelser er tildelt for hjemme tid. Det er viktig at øvelse diett følges eller varig nedsatt funksjonsevne kan resultere. Det kan ta seks til ni måneder med terapi for å se forbedring.
Selv når terapi er strengt fulgt, omfanget av bevegelse kan ikke være betydelig restaurert uten kirurgisk inngrep eller manipulasjon av skulderen under narkose. Ved manipulering av skjøten blir brukt, er det mulighet for frakturering av overarmsbenet (humerus). Pasientene som har FSS sluppet gjennom kirurgisk inngrep vil ha artroskopisk kirurgi. Uavhengig av om manipulering eller kirurgisk intervensjon er nødvendig for å øke omfanget av bevegelse hos personer med motstandsdyktig FSS, er det viktig at behandlingsplanen gitt av legen blir fulgt for å oppnå de beste resultatene.

Betraktninger

Det er viktig for personer som gjennomgår FSS behandling for å unngå tunge løft, rykking eller brå bevegelser. For de som gjennomgår FSS behandling eller som har hatt FSS, er det avgjørende å være forsiktig for å unngå ytterligere skade på skulderleddet og omkringliggende vev.
Uten behandling, frossen skulder vil generelt bedre på egen hånd, kan det ta opptil to til tre år. Behandlingen er rettet mot smertekontroll og gjenopprette bevegelse. Selv med aggressiv terapi, er det et permanent tap av spekter av bevegelse i 10 prosent av den behandlede populasjon. På grunn av risiko for varig skade, er det viktig for alle personer med smerter og stivhet i skulderleddet som skal evalueres og behandles så snart som FSS er mistenkt.