Digidexo.com

Matvarer for å unngå med gallestein

Mer enn 500 000 amerikanere hvert år har sine gallbladders fjernet på grunn av smertefulle gallestein. Disse små, harde småstein dannes når kolesterol eller saltavleiringer i galle stivne. Noen mennesker med gallestein aldri oppleve noen problemer. Andre, derimot, opplever smertefulle galleblæren angrep når steiner inflame eller hindre gallegang. Gallestein kan også forårsake hindringer og infeksjoner i leveren og bukspyttkjertelen. Kirurgi for å fjerne galleblæren er den vanligste behandlingen.

Symptomer

Plutselig, kraftig smerte i magen eller ryggen er det vanligste symptomet. Mange opplever også dårlig fordøyelse, kvalme, oppkast og smerter i nærheten av høyre skulder.

Risikofaktorer

Alder, fedme, hurtig vekttap, en lav-fiber diett, å være gravid, Crohns sykdom, tar p-piller og hormonterapi er blant de vanligste risikofaktorene. Kvinner og eldre er mest utsatt. Selv om en av de viktigste, kontrollerbare årsaker er en høy-fett, lav-fiber diett.

Matvarer for å unngå

Foods høy i animalsk fett og lite fiber hindre leverens evne til å absorbere gallesyrer og forårsake gallestein å danne. De som har blitt diagnostisert med gallestein må være spesielt nøye med å unngå fettrike matvarer og øke fiberinntaket. For å hindre en smertefull angrep eller nye gallestein fra forming, holde seg borte fra: hel-melk melkeprodukter; alle animalsk fett, inkludert smør; høyt sukker søtsaker og karbohydrater, inkludert alle desserter, godteri og iskrem; hydrogenerte oljer og fett som finnes i de fleste mayonnaises og margariner; frityrstekte matvarer; koffein, alkohol og kullsyreholdige drikker; kunstige søtningsmidler, tilsetningsstoffer og fargestoffer, og egg.

Mat å velge

En diett høy i fiber-rik mat er en av de beste måtene å forebygge gallestein eller en smertefull angrep. Blant de beste valgene er: frisk frukt og grønnsaker, spesielt brokkoli, spinat, gulrøtter, rødbeter, epler, sitroner og vannmelon; lav-fett, lav-kolesterol proteiner som kalkun, kylling og fersk fisk, og mat med høye nivåer av kalsium, magnesium og kalium, inkludert bakte poteter, brun ris, yoghurt og gjennomvåt eller spiret korn.

Lagd Insight

Helseeksperter prise trening som en av de beste måtene å forebygge gallestein fra forming. Dette skyldes at i tillegg til å regulere vekt, trening hjelper unngår høye buildups av blodsukker, kalt glukose, noe som kan føre til gallestein produksjon.