Digidexo.com

Viktigheten av vitaminer

Viktigheten av vitaminer


Kroppen trenger næring som finnes i vitaminer for å være sunn og fungere skikkelig. De fleste av vitaminer som trengs finnes i matvarer. Når kroppen ikke klarer å motta de nødvendige vitaminer, kan manglene utvikles og føre til helseplager. Ofte leger foreskrive vitamintilskudd for å gjøre opp mangel. Fettløselige vitaminer, slik som vitamin A, D, E og K, er i stand til å bli lagret i kroppsfett, slik at en overdreven inntak vil ikke være giftig. Imidlertid er vannløselige vitaminer som vitamin B og C ikke er lagret i legemet og må tas regelmessig. Overskytende mengder vaske ut av kroppen som svette og urin.

Vitamin A

Vitamin A, et fettløselig vitamin, er viktig for friske bein, tenner, hud, slimhinner og øyne. Mangler dette vitaminet kan føre til svekket bein vekst, blindhet og tørr hud. Kilder til vitamin A er funnet i egg, melk, ost, smør, foruten alle grønne og gule grønnsaker. For mye vitamin A kan forårsake lever-og nyreskader, i tillegg til hårtap, anoreksi og leddsmerter.

B-vitaminer

B-vitaminer er nødvendig for å gi kroppen energi og for metaboliserende proteiner og fett. Mangel på vitamin B kan føre til redusert kropps utholdenhet. Inkludert i B-vitaminer er tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pyridoksin (B6) og kobalamin (B12). Vitamin B12 er nødvendig for dannelse og funksjon av røde blodlegemer. Fordi det er tilgjengelig i animalske produkter, vegetarianere trenger for å sikre at de får tilstrekkelige mengder. Dette vitamin påvirker også hvordan nervesystemet fungerer, med mangel forårsaker nevrologiske lidelser eller anemi.

Vitamin C

En kraftig antioksidant, er vitamin C viktig for jernopptaket. Kilder til vitamin C er grønne salater, tomater og sitrusfrukter. Imidlertid kan for mye vitamin C forårsake nyre butikkene for å danne. På den annen side kan en mangel på dette vitamin forårsake vekttap, tap av appetitt, skjørbuk, skadet hud og dentale problemer.

Vitamin D

Fordi huden produserer vitamin D når den utsettes for sollys, er det kjent som solskinn vitamin. Utilstrekkelige mengder av dette fettløselige vitamin kan forårsake bein oppmykning, rakitt hos barn og osteomalasi hos voksne. Meieriprodukter, lever og egg er gode kilder til vitamin D. For mye vitamin D kan føre til problemer som nyrestein, døvhet, hypertensjon og høyt kolesterol.

Vitamin E og K

Vitamin E, som fungerer som en antioksidant, beskytter mot de negative effektene av frie radikaler, som invaderer kroppen. Dette vitamin hjelper også danne røde blodceller og muskler, i tillegg til å redusere stress og muskelskader fra trening. Korn, grønne bladgrønnsaker, frø, lever og brød er gode kilder til vitamin E.
Vitamin K er viktig for blodpropp og finnes i lever, erter, grønne bladgrønnsaker og poteter. Mens mangler i vitamin K forårsake alvorlig blødning, kan for mye av det føre til gulsott og anemi.