Digidexo.com

Symptomer på Hep C

Hepatitt C, også kalt hep C, er en virusinfeksjon i leveren forårsaket av hepatitt C-virus. Det kan bare være ervervet gjennom blod eller seksuell kontakt. Det anses å være svært alvorlig fordi infeksjonen kan gå ubemerket i mange år før symptomene oppstår, risikerer kronisk leverskader. Hvis venstre ubehandlet, kan det utvikle seg til skrumplever eller leverkreft.

Infeksjon med Hep C

Hepatitt C kan kun kontrahert ved direkte kontakt med smittet blod eller ved seksuell kontakt. Før 1992, donor blodforsyningen ikke screene blodgivere eller donert blod for hep C. Noen mennesker kan ha fått hepatitt C gjennom blodoverføringer, men de fleste plukke opp smitte gjennom andre virkemidler, som for eksempel sprøytedeling eller seksuell kontakt. Infeksjon med hepatitt C er ofte asymptomatiske, og 15 til 40 prosent av smittede personer vil være i stand til å bekjempe infeksjonen på egen hånd. Den resterende delen kan gå på å utvikle kronisk hepatitt C som kan føre til skrumplever og øker sjansen for å utvikle leverkreft. Kronisk hep C-infeksjon fører til skader på leveren og reduserer dens evne til å metabolisere giftstoffer i kroppen. Når leveren ikke lenger kan fungere på riktig måte, vil disse toksiner bygge seg opp i blodet og forårsake symptomer på hep C-infeksjon. Symptomer på kronisk hep C kan ikke vises i mange år eller tiår.

Buksymptomer

Over tid vil leveren blir betent og kan hovne opp, forårsaker smerte, så ofte det første symptomet av kronisk hepatitt C-smitte er abdominal ømhet. Fordi leveren er skadet og ikke fungerer normalt, vil det ikke være i stand til å produsere galle til å fordøye mat. Dette kan føre til kvalme og dårlig matlyst, og pasienten kan ikke være i stand til å spise regelmessig, forårsaker vekttap.

Muskel og leddsmerter

Leveren er hovedorganet som brukes for behandling av avfallsprodukter av mange fysiologiske prosesser. Leveren er også ansvarlig for å fullføre nedbryting av blodceller som har dødd ved å fjerne det endelige produktet av bilirubin fra blodet. Da leveren er blitt skadet ved kronisk infeksjon med hep C, er det ikke lenger i stand til å fjerne bilirubin og andre toksiner fra blodet. Oppbygging av disse giftstoffene kan forårsake muskelsmerter og sårhet samt betydelige leddsmerter.

Hudproblemer

Som leverskade utvikler og bilirubin nivåer stige i kroppen, kan huden bli gul. I en tilstand kjent som gulsott, vil høy bilirubin i blodet viser gjennom huden og i det hvite i øynene. Gulsott er ikke alltid opplevd i tilfeller av hepatitt C, men er en klar indikator på høye bilirubin nivåer. Huden kan også bli kløende og irritert fordi endringer i galle behandling av leveren kan føre til en opphopning av galle salter på huden.

Tretthet og feber

Infeksjon med hepatitt C-viruset kan forårsake feber, som er et symptom på en hvilken som helst type infeksjon. Feber forårsaket av hepatitt C er vanligvis lav-klasse, men vedvarende. Leveren manglende evne til å forbrenne og fjerne toksiner fra blodet kan bidra til utvikling av feber. En person kan også bli trøtt og blir fort slitne på grunn av giftstoffer i blodet. Tretthet relatert til hepatitt C kan også økes på grunn av andre symptomer som ikke spiser, feber og smerter og plager.