Digidexo.com

Kilder til protein Liste

Kilder til protein Liste


Protein er en viktig makronæringsstoff fordi det gir de aminosyrer som kroppen bruker for å vokse og til å reparere seg selv. Noen proteinkilder tilby komplette proteiner, mens andre kilder gir ufullstendige proteiner. Ufullstendige proteinkilder bør kombineres, når det er mulig, for å få det bredeste utvalg av aminosyrer mulige. Mangel på protein, eller mangler av visse aminosyrer, kan føre til alvorlige helseproblemer.

Egg, kjøtt og fisk

Egg, kjøtt og fisk er de mest åpenbare kilder for protein. Mens de fleste amerikanere spiser primært kylling egg, egg av andre fugler, som vaktel eller andebryst, er også gode kilder til protein. Biff, kylling, svinekjøtt og kalkun er de vanligste kjøtt i det amerikanske kostholdet, men andre kjøtt kilder inkluderer lam, and, vilt, struts, bøffel og kanin. Et utvalg av fisk og annen sjømat blir allment tilgjengelig for amerikanere som ønsker å inkludere sunnere kjøtt i kosten.

Meieriprodukter

Folk er ofte overrasket over å høre at ost, egg og andre meieriprodukter inneholder protein. Meieriprodukter inkludert cottage cheese og yoghurt kan være svært gode kilder til protein i kosten.

Bønner og belgfrukter

Bønner og bønneprodukter er svært høy i protein, men fordi de er ufullstendige proteiner, de er vanligvis kombinert med andre proteinkilder for å gi bedre ernæring. Nyre bønner, soyabønner og soyaprodukter, linser, peanøttsmør og tofu er alle gode proteinkilder i denne gruppen av matvarer.

Nøtter og frø

Nøtter og frø som mandler, solsikkefrø og pepitas er høy i protein og sørger for en næringsrik snack. De kan også legge til smaken og næringsverdien til vegetarmat, og de kan bidra til å fullføre spekter av proteiner i retter laget med bønner eller korn.

Korn

Korn som hvete, quinoa og bygg, og kornprodukter som brød og pasta er gode kilder til ufullstendige proteiner. Av korn, quinoa og amaranth har høyest proteinverdi. Kombiner dem med bønner, nøtter eller små mengder kjøtt for den beste ernæringsmessige verdi.

Grønnsaker

De fleste grønnsaker har kun spormengder av protein sammenlignet med kjøtt eller bønner. Sopp, derimot, er ganske høy i vegetabilske proteiner, og artisjokker, asparges, poteter og spinat har betydelig mer protein enn andre grønnsaker.