Digidexo.com

Tyfus Faktaark

Tyfus Faktaark


Tyfus er en gruppe av sykdommer som forårsakes av den familie av Rickettsia bakterier og overføres til mennesker ved lus, lopper, midd eller haker. Ulike arter av denne bakterien føre til epidemi (lus-borne), murine (endemisk eller loppe-borne) eller flekket feber (tick-borne) tyfus.

Hvordan infeksjon oppstår og sprer

Bakteriene overføres til mennesker ved bitt eller av insekt avføring, som kan bli gnidd inn i et sår ved å skrape et kløende bitt. Mens flea- og flåttbårne tyfus er ikke smittsom, sprer lus-borne tyfus lett i overfylte, uhygieniske forhold.

Tegn og symptomer

En inkubasjonstid på 7 til 14 dager etterfulgt av intens hodepine, utmattelse og høy feber (104 ° F), som varer omtrent to uker. På den fjerde til sjette dag, vil et utslett vises på kroppen. Endemisk flekktyfus inkluderer risting frysninger, og flåttbårne tyfus inkluderer muskelsmerter.

Behandling

Den antibiotika doksycyklin er den primære behandling for tyfus. Det er gitt i minst syv dager og inntil pasienten har vært uten feber i 24 til 48 timer.

Dødelighet

De fleste pasienter komme seg raskt fra tyfus etter ca to uker. Selv ubehandlet, endemisk flekktyfus er vanligvis ikke dødelig. Imidlertid kan epidemien tyfus har en 10 til 40 prosent dødelighet uten antibiotika, og flåttbårne tyfus har en 25 prosent dødelighet uten antibiotika.

Tyfus g Tyfoidfeber

Ikke forveksle tyfus med tyfoidfeber. Tyfus bæres av insekter og går inn gjennom et sår i huden. Tyfus er forårsaket av Salmonella-bakterier og er inge.