Digidexo.com

Hva er farene ved høyt blodtrykk?

Høyt blodtrykk, eller hypertensjon, er en tilstand hvor trykket i blodårene er høyere enn en forutbestemt ideell nivå, vanligvis 140/90. Den øverste tall representerer det systoliske trykket, som er trykket, mens hjertet pumper blod. Den nederste tall representerer det diastoliske trykk, som er trykket, mens hjertet er i ro. Mens de nøyaktige årsakene til høyt blodtrykk er uklare, kan medvirkende årsaker variere fra stress og overvekt til genetikk, saltinntak og høyt kolesterol. Farene ved høyt blodtrykk er omtalt nedenfor.

Arteriell Damage

Høyt blodtrykk kan være ansvarlig for å sette i gang to blod vilkår: aterosklerose og åreforkalkning. Arteriosklerose er en tilstand hvori blodårene begynner å miste sin elastisitet, og for å bli tykkere. Dette gjør det vanskeligere for arteriene å kompensere for blodtrykksendringer og kan kjøre den samlede presset oppover. Åreforkalkning er en tilstand der fettavleiringer samler på de skadede veggene i blodårene. Disse avleiringer gjør det vanskeligere for blod for å bevege seg i arteriene, som ytterligere øker blodtrykket.

Hjerteproblemer

Høyt blodtrykk kan også føre til problemer med hjertet. Koronarsykdom er en tilstand der det er spesifikk blokkering til arteriene som tar blod til hjertet. Dette kan føre til angina (brystsmerter). Det kan også øke risikoen for hjerteproblemer, for eksempel et hjerteinfarkt. Den samlede belastningen som høyt blodtrykk steder på hjertet kan til slutt føre til nok muskler slitasje at hjertet vil slutte å fungere skikkelig eller gi ut helt.

Nyreproblemer

Nyrene er utsatt for skader fra høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk kan skade arteriene som tilfører blod til begge nyrer, i tillegg til å skade de kar inne i nyrene. Denne skade kan føre til nyresvikt, som hemmer nyrene fra filtrering av avfall fra blod. Denne skaden kan også føre til arrdannelse i nyrene, med mye den samme effekten. Selv om det er mindre vanlig, kan høyt blodtrykk også forårsake aneurismer i nyrene.

Stroke

En stor risiko involvert med høyt blodtrykk er forekomsten av et slag eller et mini-slag. En mini-slag (TIA) skjer når blodstrømmen til hjernen blir forstyrret kort. Dette skjer vanligvis som et resultat av aterosklerose, eller på grunn av en liten blodpropp. En fullt slag oppstår når blodstrømmen til hjernen avbrytes etter en tidsperiode. Dette tap av blodstrøm avviser både oksygen og næring til hjernevevet, og dreper hjerneceller. Dette kan være et resultat av klumper eller aneurismer, som begge forekommer på grunn av arteriell skade forårsaket av høyt blodtrykk.

Kognitive problemer

Høyt blodtrykk kan også føre til skade av kognitive funksjoner på grunn av nedsatt blodstrøm. Skaden kan være mild, med bare noen forverring i områdene språk, hukommelse og kritisk resonnement. Imidlertid kan skaden også være omfattende, avhengig av graden av tapt blodstrøm, og oppviser i seg selv som fullverdig demens. Demens er en tilstand der minne, språkferdigheter, motorikk og resonnement er alvorlig kompromittert.