Digidexo.com

Slik Spot Symptomer på Gilberts sykdom

Gilberts sykdom er en ganske vanlig sykdom mest blant den kaukasiske befolkningen. Det har gått ned gjennom familier og vanligvis ikke anses å være livstruende, men bør likevel være diagnostisert av lege. Sykdommen svekker kroppens evne til å behandle bilirubin i leveren og bevirker gulsott. Bilirubin er den gule stoff som finnes i galle. Selv om hoved og mest vanlige symptomet er gulsott, er det også flere andre symptomer som du og legen din bør være på utkikk etter hvis du tror du kan ha sykdommen. Husk også at ikke hver person med Gilberts sykdom har noen symptomer i det hele tatt. Selv om asymptomatisk Gilberts sykdom gjennom hele ens liv er svært sjelden, kan det sikkert være perioder en pasient har ingen utad tegn på sykdommen.

Bruksanvisning

Slik Spot Symptomer på Gilberts sykdom

•  Hvis du er klar over familien din historie og det inkluderer Gilberts sykdom, kan du se etter de fysiske symptomer assosiert med gulsott. Se etter gulaktig fargetone til huden, hvite i øynene og slimhinnene. Disse symptomene kan blusse opp i perioder med fysisk stress (trening, generell stress, sykdom). Andre symptomer å se etter inkluderer kvalme, generell søvnighet eller tretthet, smerte som starter i øvre høyre kvadrant.

Besøk din fastlege og råde ham eller henne om alle de symptomene du eller den tiltenkte pasienten kan være å ha og familiens historie (hvis kjent). Jo mer informasjon du kan gi legen bedre han eller hun vil være i stand til å diagnose tilstanden; enten det er Gilberts sykdom eller ikke.

I tillegg til å vurdere de fysiske symptomer, vil legen gjøre indirekte bilirubin blodprøve som vil indikere hvorvidt sykdommen er til stede. Denne testen ser ut til høye nivåer av bilirubin i kroppen.

Når diagnosen, det er ikke et kurs i behandling for sykdommen, men legen vil behandle gulsott og smerte eller ubehag forbundet med mage symptomer som kan være til stede.

Tips og advarsler

  • Selv om det er ingen kur for Gilberts sykdom, vil pasienten ha tider av gulsott i hele sitt liv, men med riktig pleie disse symptomene kan minimeres.
  • Magesmertene starter vanligvis i øvre høyre kvadrant, men pasienter med Gilberts sykdom også kan beskrive magesmerter som mer generalisert også.
  • Denne artikkelen er bare ment for informasjon. Hvis du har tegn på Gilberts sykdom eller bare har en familiehistorie, være sikker på å se deg legen om hjelp til å vurdere tilstanden din.