Digidexo.com

Trenger jeg en Lunge Doctor om jeg har astma?

En lunge lege, eller en pulmonologist, er en intern medisinsk fagperson som har spesialisert seg i lungene og eventuelle tilstander eller sykdommer som kan utvikle seg i disse organene. Mens Astma er en kronisk sykdom som kan innsnevre en persons puste og luftveiene, gjør disse problemer ikke nødvendigvis innebære lungene, noe som betyr at en pulmonologist er ikke alltid nødvendig. Det er imidlertid noen tilfeller der en person med astma kan trenge å konsultere en slik lege.

Diagnostisering Astma

Det er ingen fast regel på når en astma lidende bør oppsøke en pulmonologist. I stedet er det noen tilfeller når en pulmonologist kan være av verdi, bør pasientens fastlege være ute av stand eller utilgjengelig for å behandle ham. En av de vanligste måtene der en pasient blir sett av en pulmonologist er når hans primære omsorg lege vil ha ham til å se en spesialist som kan diagnostisere som pasient med astma. Den pulmonologist vanligvis setter pasienten gjennom tre tester. Peak ekspiratorisk flow (PEF) måler hvor fort en person kan puste når de prøver sitt hardeste. Spirometritesten er som en Breathalyzer i at pasienten tar den største pusten han kan før blåser ut så hardt han kan. Bronkial provokasjonstest innebærer en spray som inhaleres som vil vise hvor fort en person kan puste inn og ut.

Behandling av astma

Mange tilfeller av barneastma eller mild til moderat tilfeller av voksen astma kan behandles ved en primær omsorg lege. Disse leger vanligvis foreskrive en hurtigvirkende Albuterol inhalator og gi pasienten en hjemme-overvåking peak flow meter for å måle når hans pusten blir anstrengt. Det finnes imidlertid noen få tilfeller der det kan være best å håndtere en pasients astma gjennom en pulmonologist. Hvis en astma lidende kommer ned med en annen type luftveissykdom, slik som bronkitt eller lungebetennelse, kan en pulmonologist være den beste personen til å slå til. Dette kan også være tilfelle dersom en pasients astma anses å være alvorlig og vedvarende, noe som betyr at han lider av astmarelaterte symptomer konsekvent, til det punktet hvor det påvirker hans daglige liv, inkludert hans aktivitetsnivå og søvnvaner. Noen pasienter også oppsøke lungespesialister hvis deres astma er ofte utløst av allergi eller irritanter, for eksempel sigarettrøyk, kjæledyr dander, pollen eller mugg. Mens lungespesialister kan definitivt løse disse problemene, allergikere kan i tillegg. Pasienter bør derfor kontakte sin primære omsorg lege før man beslutter å oppsøke en allergolog en pulmonologist eller ingen av delene.

Ting du bør vurdere før du ser en Pulmonologist

Kontrollere ens astma gjennom en primær omsorg lege er vanligvis ideell, som lungespesialister er ofte ikke dekket av forsikringen. En annen ting du må huske på når det gjelder å finne en pulmonologist er at ikke alle av disse legene er sertifisert i en astma-relatert spesialitet. Husk at disse legene håndtere alle forhold og sykdommer i lungene, som inkluderer bronkitt, lungebetennelse, emfysem, lungeødem, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS). Derfor kan de ikke ha en omfattende spesialisert kunnskap om astma.