Digidexo.com

Typer av nyrestein

En nyrestein er et fast stykke materiale som er dannet i nyrene på grunn av partikler som finnes i urinen og som blir fanget der. Det er fire hovedtyper av nyrestein, som alle er svært smertefullt.

Symptomer

Symptomer på nyrestein inkluderer skarpe krampelignende smerter, kvalme, hyppig vannlating, feber og oppkast. Men noen mennesker som har nyrestein viser ingen symptomer i det hele tatt.

Kalsiumfosfat nyrestein

Den vanligste typen av nyrestein inneholder kalsium og små mengder av fosfat. I de fleste friske mennesker, er ekstra kalsium som er lagret i nyrene fjernet i urinen. Men når dette ikke skjer, en kalsiumfosfat nyrestein kan dannes.

Urinsyre nyrestein

Urinsyre nyrestein dannes når det er for mye syre som finnes i urinen. Denne betingelse er ofte funnet i pasienter som spiser en høy andel av syre-rike næringsmidler.

Struvitt nyrestein

Struvitt nyrestein dannes vanligvis etter urinveiene infeksjoner. Struvitt nyrestein utgjør om lag 10 til 15 prosent av tilfellene sett. Struvitt stener består av ammoniakk og magnesium.

Cystin nyrestein

Cystin nyrestein dannes når det er for mye cystin, et mineral som gjør opp nerver og muskelvev, som finnes i urinen. Denne typen nyrestein er arvelig.