Digidexo.com

Årsaker til septisk sjokk

Septisk sjokk

Septisk sjokk er et resultat av sepsis: en utbredt infeksjon som påvirker flere områder av kroppen.
Kroppen er sterkt beskattet når du prøver å bekjempe denne infeksjonen. I den innledende fasen av septisk sjokk, pasienter opplever en rask økning i hjertefrekvens og pustefrekvens, samt en patologisk høy (feber) eller patologisk lavt (hypotermi) kroppstemperatur.

Som bakteriell infeksjon sprer seg, fører det til at kroppens celler for å frigjøre cytokiner. Disse cytokiner er vanligvis ganske effektive ved behandling av en lokalisert infeksjon. Imidlertid, når det slippes ut i større mengder i respons til en utbredt infeksjon, forårsaker de blodkarene til å utvide seg noe som senker blodtrykket.

Som svar på denne reduksjon i blodtrykket, overcompensates hjertet og begynner å jobbe med en hastighet som ikke kan opprettholdes for lang. Når hjertemuskelen svekkes, kan det ikke gi tilstrekkelig tilførsel av blod og oksygen til alle kroppens vev. Fortsatt berøvelse av disse essensielle næringsstoffer kan resultere i multippel organsvikt, og til og med død, hvilket resulterer i 50 prosent av pasienter med septisk sjokk.

Bakenforliggende årsaker

Sepsis er en unormal infeksjoner som kan være forårsaket av en hvilken som helst måte av bakterier eller sopp. Og selv om det sjelden, sepsis kan også resultere fra en viral infeksjon, selv om virus-infeksjoner sjelden ende med septisk sjokk. De vanligste smittesteder for septisk infeksjon er lungene, magen og urinveiene. Hvis disse infeksjonene involvere abscesser, eller infeksjonen er sluppet ut i blodet (en tilstand som kalles bakteriemi) da risikoen for sepsis er økt.

Risikofaktorer

90.000 mennesker dør av septisk sjokk i USA hvert år. Og nesten alle de 90.000 kjøpte septisk infeksjon og resulterende septisk sjokk mens innlagt på sykehus.

Grunnen til at de fleste tilfeller av septisk sjokk oppstå i sykehus er at folk som er mest utsatt for denne unormale infeksjon er de med svekket immunforsvar på grunn av medisinske tilstander eller prosedyrer.

Den høyeste risikoen for mottakelighet for septisk infeksjon og sjokk er små barn og eldre mennesker som kjemper betydelig sykdom eller gjennomgår medisinske prosedyrer som deres immunforsvar er ikke fullt funksjonell. Men voksne også kjøre en risiko for å utvikle septisk sjokk hvis deres immunforsvar er sterkt beskattet som et resultat av en langvarig kamp med en sykdom.

Ellers friske mennesker som gjennomgår medisinske prosedyrer er også i fare for å utvikle septisk infeksjon. For eksempel de som har implantert medisinsk utstyr (for eksempel et kateter, kunstige leddet av hjerteklaff) er dobbelt utsatt. Den første risiko for infeksjon oppstår under implantasjon når bakterier har en mulighet til å gå inn i kroppen. Den andre risiko oppstår etter implantering: overflatene av disse enheter har en tendens til å samle bakterier gjør septiske infeksjoner mer sannsynlig. Og jo lenger enheten er igjen inne i legemet (spesielt i tilfelle av kateter), jo større er risikoen for infeksjon.