Digidexo.com

Om bivirkninger av strålebehandling

Om bivirkninger av strålebehandling


Strålebehandling er en form for kreftbehandling for å hindre videre spredning av tumorer og redusere størrelsen på inoperable tumorer. Denne behandlingen har også en rekke bivirkninger som ofte er spesifikke for de områder av behandlingen. De fleste av disse bivirkningene er midlertidig, men noen kan bli lang sikt.

Funksjon

Strålebehandling er en kreftbehandling som bruker høye doser av bestråling (røntgenstråler, elektronstråler, radioaktive isotoper) til å ødelegge kreftceller. Strålebehandling skader kromosomene i kreftceller, og dermed hindre cellene i å formere seg og spre seg. Denne behandlingen blir noen ganger brukt i tillegg til kjemoterapi for å øke effekten og kan anvendes for smertebehandling og tumor-reduksjon for de tumorer som ikke kan fjernes kirurgisk.

Type

Det er to typer av strålebehandling: brakyterapi og ekstern strålebehandling. Brachyterapi, også kalt indre strålebehandling, setter radioaktivt materiale direkte inn i eller i nærheten av tumoren. Ekstern strålebehandling, den mest vanlige strålingsterapi, bjelker stråling direkte på tumorene. Denne form for strålebehandling oppnås vanligvis i flere behandlinger.

Effekter

De vanligste bivirkningene av strålebehandling er tretthet, svakhet, redusert infeksjonsmotstand, håravfall og mørkfarging av huden rundt området for behandling. Imidlertid, avhengig av det bestemte kroppsdeler blir behandlet, har strålebehandling ulike bivirkninger.
For behandling av mage-og bekkenkreft, kan bivirkninger være kvalme, oppkast, diaré, tap av appetitt, vektøkning, tarmirritasjon, blære irritasjon, smertefull vannlating, tidlig overgangsalder, vaginal tørrhet, erektil dysfunksjon og stråling enteritt (lang sikt kvalme, oppkast og diaré).
For behandling av bryst kreft, kan bivirkninger inkluderer sår hals, problemer med å svelge, vondt å svelge, hoste og kortpustethet.
For behandling av hode og nakke kreft, kan bivirkninger inkluderer sår hals, tørr munn, håravfall og hypotyreose.
Onkolog vil ofte være i stand til å foreskrive medisiner for å hjelpe til med å håndtere disse bivirkningene.

Time Frame

Bivirkningene av strålebehandling er vanligvis forbigående og ofte opphøre etter at behandlingen er avsluttet. Dessverre, langsiktige bivirkninger forekommer ofte med behandling av mage-og bekkenkreft. Dette kan omfatte tarmobstruksjon, magekramper, diaré, hyppig vannlating, blære irritasjon, vaginal fibrose og hudforandringer rundt området for behandling.

Risikofaktorer

Noen bivirkninger er svært alvorlig og er ikke normalt med typisk strålebehandling. Sørg for å kontakte lege umiddelbart dersom du opplever noen av følgende: en temperatur på over 100 grader F, hoven tunge, blødende tannkjøtt, hoven hals, vedvarende hoste eller en hoste som produserer slim, blod i urinen, blod i avføring, og noen kvalme, oppkast, halsbrann eller diaré som varer mer enn tre dager. Hvis du ikke er i stand til å nå legen din, gå til legevakten.