Digidexo.com

Om Lupus

Om Lupus


Lupus er en autoimmun lidelse som berører over 1,5 millioner amerikanere, ifølge The Lupus Foundation of America. Over 90 prosent av personer med lupus er kvinner, og sykdommen forekommer hyppigst i løpet av en kvinnes fertil år. Tidlig diagnose og behandling er viktig for å kontrollere sykdommen og lettelser symptomer.

Identifikasjon

Lupus oppstår når en persons immunsystem lager antistoffer som angriper vev i stedet for å beskytte kroppen mot virus og bakterier. Symptomene på lupus er ofte ligner de som oppstår ved revmatoid artritt eller multippel sklerose. Det er ingen test tilgjengelig som kan definitivt bekrefte tilstedeværelse av lupus og en diagnose er basert på en medisinsk undersøkelse, symptomer og sykehistorie.

Symptomer

Symptomer på lupus inkluderer leddsmerter og hevelser, sår i munnen, anemi, lavt antall blodplater, lavt antall hvite blodceller, et utslett fra soleksponering, fingre eller tær som ser blå eller hvit etter eksponering for kulde, pleuritt, en sommerfugl -formet utslett i ansiktet eller ekstrem tretthet til tross for få nok søvn.

Diagnose

Etter å ha gjennomført en undersøkelse og tar en fullstendig medisinsk historie, kan legen foreslå at du har flere blodprøver. Resultatene av blodprøver vil gi viktig informasjon om hvorvidt det er en endring i nyrefunksjonen, leverenzymer, røde og hvite blodceller og blodplater, og om det er tegn til betennelse i kroppen din. Urinen din vil også bli testet. Legen din kan være lurt å ta en hud eller nyre prøve til biopsi og kan foreslå en antikardiolipin antistofftest. Hvis det oppdages dette antistoffet, kan det øke risikoen for blotter propper og øker risikoen for spontanabort. Det er ikke uvanlig at det tar flere år for å motta et lupus diagnose, på grunn av vanskeligheten med å diagnostisere sykdommen.

Behandling

Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAID) brukes til å behandle feber, ledd-og brystsmerter og redusere hevelse. Hvis over-the-counter styrke NSAIDs ikke fungerer for deg, kan legen anbefale sterkere skjemaer tilgjengelig kun på resept. COX-2-hemmere, som Celebrex, kan være foreskrevet i stedet for NSAIDs. Disse stoffene behandle de samme symptomene, men har færre gastrointestinale bivirkninger. Antimalariamidler kan også være foreskrevet. Legene tror at disse stoffene virker ved å undertrykke kroppens immunrespons system. Kortikosteroider kan brukes dersom andre legemidler ikke fungerer. Kortikosteroider arbeid for å raskt redusere betennelse, men på grunn av stoffets styrke, er den laveste effektive dose benyttes og langvarig bruk kan føre til svekket bein, høyt blodtrykk, infeksjoner, overdreven hårvekst og grå stær. Metotreksat kan brukes i alvorlige tilfeller og pasienter med sentralnervesystemer eller nyrer påvirkes av lupus kan ha nytte av et immunhemmende legemidler. Disse stoffene virker ved å stanse eller redusere produksjonen av enkelte immunceller og kan redusere forekomsten av fakler.

Flares

Flares oppstå når symptomene fortsette etter å ha vært i dvale i en periode. I noen mennesker, er alt som skal til eksponering for solen for å utløse en refleks. En kald eller infeksjon kan også utløse symptomer, som kan understreke. Tegn på en forestående bluss kan være tretthet, smerte, utslett, feber, hodepine, mageproblemer og svimmelhet. Rask behandling av fakler, kombinert med mye hvile, kan bidra til å redusere lengden og alvorlighetsgraden av bluss.