Digidexo.com

Hvilke ting gjør håret faller ut?

Hvilke ting gjør håret faller ut?


Hårtap, også kjent som alopecia, kan forårsakes av en rekke faktorer. Noen av disse er forebygges og behandles, mens andre er permanente med liten mulighet til å reversere effektene.

Sykdommer

Sykdommer, slik som autoimmune sykdommer alopecia areata, kan være en årsak til hårtap. I denne sykdommen, hvite blodceller angriper hårsekkene, forårsaker disse hårene til å falle ut.

Stress

Overdreven stress kan føre til hårtap. Eksterne stressfaktorer forårsake hårsekkene til å gå i dvale, som fører til tynt hår.

Overbehandling

Altfor behandlet hår kan falle ut fordi overbehandling med fargestoffer, perms eller andre prosesser kan svekke hårstrå.

Ernæringsmessige faktorer

Mangler i visse vitaminer og mineraler, deriblant vitamin A, B-vitaminer, vitamin E, kobber, jern, sink og folsyre, kan forårsake midlertidig hårtap.

Hormonelle endringer

Håravfall er vanlig for kvinner under livsfaser som for eksempel graviditet eller overgangsalder, når hormonnivået endrer seg dramatisk i løpet av kort tid.

Genetiske egenskaper

I noen mennesker, er håravfall genetisk. Mønster skallethet er ikke forårsaket av noen eksterne faktorer, men i stedet er kodet i genene.