Digidexo.com

Helsemessige effekter som skyldes karbonmonoksid Poisioning

Karbonmonoksid er en gass som ikke kan detekteres ved syn eller lukt. Ifølge Mayo Clinic, er karbonmonoksid den vanligste typen dødelig forgiftning.

Karbonmonoksid Effects

Når karbonmonoksyd inhaleres, erstatter oksygenet som er tilstede i blodet. Dette skjer fordi karbonmonoksyd festes til hemoglobin i blodet. Hemoglobin er ansvarlig for transport av oksygen. Når karbonmonoksyd festes til hemoglobin det utløser de formasjoner av karboksyhemoglobin som overtar oksygen i hemoglobin. Dermed trenger kroppens organer og vev ikke får det oksygenet de trenger, noe som resulterer i influensalignende symptomer, koma og død hvis eksponeringen er svært konsentrert og langvarig.

Symptomer på kullosforgiftning

Det første symptomet er vanligvis en hodepine. Andre symptomer er svimmelhet, kvalme, oppkast, forvirring, brystsmerter og bevisstløshet. Karbonmonoksid er mest farlig når folk sover, fordi de ikke kan våkne opp før det er for sent; død kan forekomme mens de sover.

Langtidseffekter

Jo lenger en person som er utsatt for karbonmonoksyd, jo verre effekten vil være. Karbonmonoksid kan forårsake alvorlig skade på hjertet. Hjertet blir skadet, fordi det ikke får nok oksygen mens karbonmonoksyd sirkulerer i kroppen. Hjertet skader kan føre til hjerteproblemer mange år etter kullosforgiftning. Dessuten kan hjernen bli skadet på grunn av oksygenmangel. Hjerneskade grad avhenger av hvor lenge eksponering for karbonmonoksid varte.

Behandling

Behandlingen innebærer å bytte ut karbonmonoksyd i blodet med oksygen. I alvorlige tilfeller kan en ventilator eller hyperbar oksygenkammer brukes.

Karbonmonoksid Poisoing Risiko og forebygging

Karbonmonoksid kan finnes i enkelte typer apparater som brenner gass, tre, petroleum eller andre typer drivstoff. Personer med slike apparater bør ta forholdsregler for å unngå kullosforgiftning ved å kjøpe karbonmonoksid detektorer for deres hjem. Karbonmonoksid er også slippes ut fra kjøretøyer.