Digidexo.com

Effekten av Bile på Kolesterol

Mens kolesterol er viktig for normal kroppsfunksjon, høyt kolesterolnivået i blodet (hyperkolesterolemi) utgjør en helserisiko. Galleproduksjon er et viktig aspekt ved regulering av kolesterol.

Kolesterol Struktur

Kolesterol er en meget hydrofob forbindelse, noe som betyr at det mangler affinitet for vann og ikke oppløses i blodet. Med mindre den er fjernet fra blodet, kan overflødig kolesterol tette blodårer, fare for helsen din.

Kolesterol Nedbrytning

Den ringstruktur av kolesterol kan ikke brytes ned til vann og karbondioksid. Fjerningen av overskytende kolesterol fra kroppen krever derfor dens omdannelse til gallesyrer og gallesyresalter, samt utskillelse i gallen. Bakterier også modifisere noen av kolesterol før ekskresjon.

Bile Innhold

Bile består av en vandig blanding av organiske (karbonholdige) og uorganiske forbindelser. De viktigste organiske komponenter av galle er phosphatidylcholine (lecithn) og gallesalter (konjugert gallesyrer).

Bile Salts Syntese og funksjon

Leveren bruker til å syntetisere kolesterol gallesyrer i en flertrinnsprosess. Før sekrete dem inn i gallen, konverterer gallesyrer i leveren gallesalter. Gallesalter er mer effektive emulgatorer (vaskemidler) enn gallesyrer, som hjelper forberede kolesterol for nedbrytning.

Bile Salts Circulation

Av de 15 til 30 g av gallesalter som leveren utskiller daglig, er omtrent 0,5 gram laget av kolesterol, for å kompensere for mengden tapt i avføringen. Fremme utskillelsen av gallesyrer med stoffer som kostfiber og enkelte medikamenter kan øke galle salt produksjon fra kolesterol.

Betydning

Gallesalter er ikke bare et metabolsk produkt av kolesterol, men de utgjør også et oppløseliggjørende middel som forenkler kolesterol utskillelse i gallen. De bidrar i betydelig grad til fjerning av overskytende kolesterol fra blodstrømmen.