Digidexo.com

Hva er behandlingen for skjoldbrusk sykdom?

Fordi det finnes ulike typer skjoldbrusk sykdom, behandlingstilbud varierer fra individ. Selv om de fleste skjoldbrusk lidelser er ikke livstruende, behandle dem kan lindre ubehaget følt av pasienten og kan hindre andre helseproblemer. Den primære typer behandling er skjoldbruskkjertelhormon narkotika, radiojod behandling og kirurgi.

Typer Thyroid Disease

Det er to primære typer skjoldbrusk lidelser: hypertyreose og hypotyreose. Hypertyreose oppstår når skjoldbruskkjertelen er overaktiv og produserer for mange thyreoideahormoner. Hypotyreoidisme beskriver en under-aktiv skjoldbrusk, hvori pakkboksen ikke produserer nok hormoner. En struma, et begrep som refererer til en forstørret skjoldbruskkjertelen, er et resultat av hypotyroidisme. I noen tilfeller forekommer skjoldbruskkjertelkreft som et resultat av dannelsen av maligne tumorer på skjoldbruskkjertelen.

Hormon Replacement Drugs

Skjoldbruskkjertelen produserer to typer hormoner: trijodtyronin (T3) og tyroksin (T4). Skjoldbruskkjertelhormon legemidler brukes for pasienter med hypotyreose. De virker ved å fylle skjoldbruskkjertelen med T3 og T4 hormoner den mangler. Hormon erstatning medisiner tas som en daglig pille. En lege vil bestemme doseringen basert på en blodprøve som viser nivået av skjoldbrusk hormoner som produseres og den enkeltes alder og vekt. Skjoldbruskkjertelhormon medisiner brukes også etter at skjoldbruskkirurgi. En pasient som trenger slik behandling vil trolig trenger det for resten av hans eller hennes liv.

Radioaktiv jod behandling

Radioaktivt jod er brukt til behandling av hypertyroidisme. Den administreres i form av en pille, og er absorbert inn i blodet, hvor det deretter gjør sin vei til skjoldbruskkjertelen. Radioaktivt jod ødelegger de ekstra cellene i skjoldbruskkjertelen som produserer store mengder av T3 og T4 hormoner. Som et resultat av symptomer på hypertyroidisme nedgang. Gravide og ammende pasienter bør ikke gjennomgå radioaktive jod behandlinger, eller bør en pasient være rundt gravide for et par dager etter behandlingen. Skjoldbruskkjertelen hos mange pasienter blir under aktiv som følge av radioaktivt jod behandling, så det bør kontrolleres regelmessig av lege.

Kirurgi

Kirurgisk fjerning av noen eller alle av skjoldbruskkjertelen er den eneste behandling for maligne tumorer, slik at kreften ikke sprer seg til andre deler av kroppen. Godartet (ikke-cancerous) svulster kan fjernes kirurgisk hvis de begynner å forårsake ubehag. Kirurgi er et behandlingsalternativ for struma, spesielt når de blir så forstørret at pustevansker følge. Thyroid kirurgi er også et alternativ behandling i alvorlige tilfeller av hypertyreose.

Forebygging / løsning

Behandlingen av skjoldbrusk sykdom er ofte en livslang prosess, selv om kjertelen er kirurgisk fjernet, fordi en pasient må ta hormon erstatning legemidler. Hvis symptomene forverres, eller skjoldbruskkjertelen føles forstørret til touch etter noen form for behandling, bør pasienten se en lege umiddelbart. Thyroid sykdommen selv, med unntak for kreft, er vanligvis ikke livstruende, men hvis venstre ubehandlet kan det føre til andre helseproblemer.