Digidexo.com

Hvor lenge er en lungebetennelse skutt godt for?

Hvor lenge er en lungebetennelse skutt godt for?


Lungebetennelse er den vanligste vaksine-forebygges sykdom i USA, ifølge Centers for Disease Control and Prevention. Den vaksine som gir beskyttelse mot de bakteriestammer som er ansvarlige for å forårsake de fleste av lungebetennelse tilfeller. Det er trygt å administrere til barn og voksne, og i de fleste mennesker, èn dose livslang immunitet.

Lungebetennelse

Lungebetennelse, den sjette største dødsårsaken i USA, er en infeksjon i lungene, ifølge MedicineNet.com. Lungebetennelse forårsaket av inhalering bakterier, virus eller sopp. Selv om de fleste friske mennesker bekjempe infeksjoner ved å hoste ut mikrober eller ved å initiere en immunrespons, mennesker med kronisk sykdom eller et svekket immunsystem er utsatt, ifølge CDC. Lungebetennelse behandles med antibiotika, men sykdommen kan være dødelig.

Pneumokokk vaksine

Lungebetennelse forårsaket av visse typer bakterier kan forhindres ved den pneumokokkpolysakkaridvaksinen. PPSV beskytter mot 23 stammer av Streptococcus pneumoniae-bakterier som forårsaker lungebetennelse de fleste tilfeller, i henhold til CDC. Vaksine forebygging blir stadig viktigere som stammer av pneumokokk bakterier utvikler resistens mot antibiotika. Vaksinen gis til alle aldre, fra spedbarn til eldre. Det stimulerer en immunrespons bare mot pneumokokkstammer som finnes i vaksinen, og kan ikke beskytte mot andre virus og bakterier.

Varighet av beskyttelse

En dose PPSV tildeler tilstrekkelig beskyttelse for de aller fleste. De fleste friske voksne utvikler antistoffer mot de 23 pneumokokkstammer i vaksinen innen to til tre uker etter å ha mottatt dose, i henhold til CDC. Booster-doser er ikke nødvendig. Barn som er yngre enn 2 år, eldre og personer med langvarige sykdommer kan ikke utvikle immunitet til alle vaksinestammer av pneumokokker, eller de kan mislykkes i å utvikle resistens.

Second Doser

Verdens helseorganisasjon anbefaler andre doser av PPSV for eldre og andre som kanskje ikke utvikle tilstrekkelig immunitet etter en enkelt dose. Pneumokokk immunitet avtar med alderen, så WHO og CDC anbefaler at voksne over 65 år får to PPSV doser. Voksne som blir vaksinert mer enn fem år før fylte 65 år oppfordres til å få en ny dose etter 65 år Second doser er også anbefalt for personer som har HIV eller AIDS, sigdcellesykdom, kreft, leukemi, lymfom, multippel myelom eller nefrotisk syndrom; for de som har fått transplantert organer eller bein transplantasjoner; og for de som tar medisiner som senker immunforsvaret, slik som langsiktig steroider eller kjemoterapi.

Vaksine bivirkninger

Pneumokokk vaksine har få bivirkninger. De vanligste er smerte eller hevelse på injeksjonsstedet. Feber, muskelsmerter, eller alvorlige reaksjoner på injeksjonsstedet er sjeldne.