Digidexo.com

Hva er årsakene til multippel sklerose?

Hva er årsakene til multippel sklerose?


Multippel sklerose (MS) rammer nesten 350.000 mennesker over hele landet, ifølge Cleveland Clinic. MS er en ofte kronisk og deaktivering av sykdom som angriper i sentralnervesystemet (CNS). Den CNS er en kombinasjon av ryggmargen, hjerne og synsnervene. Mens det er ingen kjent årsak eller kur for MS, fortsetter forskning på ulike institusjoner over hele landet for å beskytte pasientene og å utvikle behandlingsplaner.

Symptomer

Symptomene på MS ligne på symptomer på ulike andre sykdommer og lidelser. Utseendet til ett eller flere symptomer betyr ikke en pasient har MS, men de bør søke lege. Mest vanlig er forstyrrelser til de motoriske ferdigheter, som for eksempel sløret tale, muskelsvakhet og med lammelser. Sensoriske symptomer vises som nummenhet eller prikking i armer og ben, ansiktssmerter og smerter i andre deler av kroppen uten grunn. Noen pasienter lider av kognitive symptomer som inkluderer depresjon, humørsvingninger og til og med demens.

Genetiske årsaker

Mens det er ingen kjente årsaker til MS, er forskning å gjøre fremgang. Det har vært en genetisk kobling vist at de med en første-graders slektning som har MS har en 3 til 5 prosent høyere risiko for å utvikle MS, ifølge forskning gjennomført ved Cleveland Clinic. Den genetisk kobling er fortsatt under omfattende forskning, men tidligere studier har vist at MS innebærer autoimmune prosessen.
Immunsystemet har en unormal respons som er rettet mot myelin. Myelin er et fettstoff som omgir og beskytter nervefibrene i CNS. Disse nervefibre kan ta skade som resulterer i myelin forming arr vev.

Miljømessige årsaker

Det er ingen direkte koblinger fra eventuelle miljømessige faktorer til utviklingen av MS, men en studie ved Cleveland Clinic viste en økning i tilfeller nord og sør for ekvator. Som i 2009, grunnen til dette var ukjent, men et ledd i vitamin D-nivåer fører forskere til å stille spørsmål om soleksponering, eller mangelen på dem, kan være en risikofaktor.

Typer

MS er diagnostisert i fire ulike varianter: tilbakefall remitting, primær progressiv, sekundær regressive og progressive tilbakefall. Selv om disse fire varianter av sykdommen ikke forekomme i hvilken som helst rekkefølge - og heller ikke alle pasienter avanserer fra en til en annen - å vite hvilken type MS hjelper lege behandle symptomene. Tilbakefall remitting er den vanligste form for MS med nesten 85 prosent av MS-pasienter innledning diagnostisert med denne typen, i henhold til det nasjonale MS Society. Pasienter har definert angrep eller fakkel-ups av symptomer etterfulgt av en ettergivelse eller restitusjonsperiode.
Primær progressiv MS er en langsom forverring av nevrologiske funksjoner fra utbruddet av sykdommen. Sekundær progressiv MS har en innledende periode med relapsing remisjon MS men deretter utvikler seg til sekundær progressiv. Sykdommen forverres i et jevnt tempo. Progressiv relapsing MS er en jevn forverring av sykdommen og nevrologiske funksjoner fra starten sammen med definerte angrep. Bare 5 prosent av MS-tilfeller er progressive relapsing MS, ifølge National MS Society.

Behandling

Mens det er ingen kur mot MS, det finnes behandling planer om å lindre symptomer og å forsøke å utsette eller redusere angrep eller fakkel-ups. Det er flere medisiner tilgjengelig for å behandle fakkel-ups, for å forsøke å endre sykdomsforløpet og for å behandle symptomer. Rebif, Avonex og Copaxone er populære medisiner for å behandle symptomene på MS, men de er ikke en kur.