Digidexo.com

Post-kirurgisk Care for arteria carotis Surgery

Umiddelbart etter halspulsåren kirurgi, vil leger fokusere på å sikre at pasienter viser ingen tegn til potensiell slag eller problemer med blodstrømmen gjennom halsen og hjerne. Sykehusopphold er kort, så kort tid etter operasjonen, vil en utvinne pasient må fortsette å øke en sunnere livsstil.

Betydning

Carotisar sykdom, også kalt halspulsåren stenose, refererer til arteriene i nakken som har blir tette. Denne tilstanden kalles aterosklerose, også kalt "åreforkalkning", eller plakk. Det bygger årlig over flere tiår som et innskudd av fettstoffer, i stor grad består av kolesterol, akkumuleres i arteriene, blokkerer blodstrøm og oksygen til hjernen, med en potensielt dødelig slag ofte sluttresultatet.

Operasjoner

En carotid endarterektomi er en av de vanlige operasjoner som anvendes for å lindre sykdommen. "I denne prosedyren, er et snitt gjort i nakken og de indre, syke lag av arterien er kuttet ut og det ytterste laget er sydd sammen igjen, slik at økt blodtilførsel til hjernen,» sier The Cleveland Clinic. Innsetting av stenter er en alternativ måte for gjenåpning blokkerte arterier. Disse små metallrør rekvisitt åpne berørte arterie.

Omsorg

Etter kirurgi, pasienter ofte bruke minst 24 timer på intensiven, som den første dagen etter operasjonen er den farligste i gjenopprettingsprosessen. Nesten fem prosent av pasientene utvikler en potensielt dødelig komplikasjon i løpet av denne tidsperioden. Hjerneslag er den viktigste bekymringen, og leger vil strengt overvåke blodtrykk, puls og blodstrøm gjennom hjernen.

"Risikoen for en påfølgende slag er ca 1 prosent per år (betydelig mindre enn 7,5 prosent per år på aspirin)," ifølge Dr. Jonothan Earnshaw, en kirurg med Gloucestershire Royal Hospital i Storbritannia. "De fleste pasienter trenger bare 2 til 3 dager i sykehus."

Etter utskrivning, bør fysisk aktivitet være begrenset i flere uker. Pasienten bør unngå kjøring og gjøre sin lege oppmerksom på alvorlig hodepine, en hoven hals eller noen merkbare endringer i hjernens funksjon. Legen bør gi instruksjoner om hvor mye tid til å avstå fra dusjing; På dette punktet, bør det være akseptabelt å fukte innsnitt området så lenge det ikke er skilt ut. De som trenger å barbere nær såret kan være lurt å vurdere å bruke en elektrisk barbermaskin.

Diett

Mens en endarterectomi reduserer muligheten for hjerneslag, betyr det ikke holde aterosklerose fra repeterte. Dette er referert til som restenose. For å unngå ytterligere blokkering, vil en sunnere livsstil må bli vedtatt, først og fremst en reduksjon av kalori og kolesterol. Begrense forbruket av mettet fett er en stor hjelp. Margarin, smør og matfett bør fjernes fra kostholdet; alternativer som olivenolje og rapsolje er gode erstatninger. Disse er enumettet fett som, akkurat som flerumettet fett, er betydelig sunnere. Likevel bør selv disse fettstoffer være begrenset på grunn av deres høye kalorinivå.

Et program for trening, i tillegg til begrensningen av natrium og unngåelse av tobakksrøyk, er viktige verktøy i post-kirurgisk behandling for arteria carotis kirurgi.