Digidexo.com

Forventet levealder Etter Whipple Prosedyre

The Whipple prosedyren, oppkalt etter Dr. Alan Whipple i 1930, er et stort kirurgisk inngrep for å fjerne hodet i bukspyttkjertelen, en del av gallegang, galleblæren og tolvfingertarmen. Denne prosedyren, vanligvis gjøres for behandling av ulike kreftformer, pleide å ha en høy dødelighet, men gjennom siste fremskritt er nå en ganske trygg prosedyre som kan forlenge levetiden til pasienten.

Hvem

Den Whipple prosedyren blir rutinemessig brukt for å behandle kreft i bukspyttkjertelen, så vel som kreft som involverer tolvfingertarmen, den nederste ende av gallegangen (kalt kolangiokarsinom), og ampullen (det området hvor gallen og pankreatiske kanaler går inn i tolvfingertarmen). Prosedyren er nå trygt nok til å selv bli brukt til Skadetruende tilstander som kronisk pankreatitt og godartede svulster i bukspyttkjertelen.

Risiko

Om lag en tredel av alle pasienter som gjennomgår Whipple prosedyren vil oppleve komplikasjoner. Disse komplikasjoner inkluderer bukspyttkjertelen fistel (lekkasje av bukspyttkjertelen juice), lammelse av magen, malabsorpsjon (evnen til å fordøye maten er endret) og vekttap. Disse komplikasjoner kan øke pasientens utvinning tid, men vil ikke endre levealder.

Dødelighet

Gjennom 1960 og 1970, dødeligheten fra Whipple prosedyren var så høyt som 25 prosent. Fremskritt i teknikkene, herunder bruk av laparoskopiske inngrep (bruk av en tynn tent rør med et kamera) og opplevelsen av legene som utfører prosedyrene har sterkt redusert denne prisen. I dag, de fleste store kirurgiske sentre skryte en dødelighet på under 5 prosent. Studier utført fra John Hopkins og Memorial Sloan Kettering konkluderer med at kirurgisk utfallet, inkludert dødelighet og levealder, er i stor grad avhengig av opplevelsen av sykehuset og kirurgen.

Forventet levealder og overlevelse

Levealder kan være vanskelig å avgjøre, spesielt i tilfelle av alvorlige forhold, inkludert kreft. Forventet levealder er ikke bare påvirket av sykdom, inkludert scenen, klasse og egenskaper, men også etter alder og generelle helse. Derfor er forventet levealder vanligvis omtalt som overlevelse, som er en prosentandel av antall personer som bor i en angitt periode etter diagnose.

Overlevelse

Pasienter som lider av kreft i bukspyttkjertelen har en 5 prosent overlevelse på fem år, noe som betyr at bare 5 prosent av pasientene vil leve fem år etter diagnose. De pasienter som gjennomgår Whipple prosedyren imidlertid øke deres overlevelse til 20 prosent på fem år. For pasienter med kreft har ikke spredd seg til lymfeknuter, de har en 40 prosent overlevelse på fem år. For pasienter med benign (noncancerous) tumor eller kronisk pankreatitt, er prosedyren kurativ, som betyr at de vil nyte en lang naturlig liv.