Digidexo.com

Medisin for å utløse en galleblæren angrep

Nesten 1 million amerikanere gjennomgå galleblæren kirurgi hvert år. Mens leger har kjent i årevis at alder, fedme, diabetes og flere svangerskap kan øke risikoen for galleblæresykdom, har forskere lært at visse legemidler kan utløse en galleblæren angrep. Kolesterolsenkende medisin, og østrogen og progestin, kvinnelige hormoner som brukes til å motvirke symptomene på overgangsalder, skape flere sjanser.

Risikofaktorer

For mye kolesterol kan føre til gallestein i galleblæren, og til å utløse en smertefull angrep. Dine gallestein sjansene øker med alder, fedme, flere svangerskap og diabetes. Forskning viser at hormonbehandling, p-piller og kolesterolsenkende medisiner også utgjøre betydelige risikoer.

Hormonbehandling

I 2005 lærte forskerne at postmenopausale kvinner som tar østrogen har en høyere risiko for galleblæren sykdom og kirurgi. Tar progestin, en annen hormonbehandling, ikke påvirker deres risiko.

Studien, en del av kvinner Health Initiative som avslørte farene ved hormonbehandling, fulgt 22.000 kvinner for inntil syv år. Forskerne delte kvinnene inn i to grupper, de som hadde hatt hysterectomies og de som ikke hadde. De med hysterektomier tok enten østrogen eller en placebo. Kvinner som ikke hadde hatt operasjonen fikk østrogen og progestin eller et placebo.

Kvinnene som tok østrogen alene hadde en 67 prosent høyere risiko for å få galleblæren sykdom eller som krever kirurgi. De som tar både hormoner økte sin risiko med 59 prosent. Kvinner som tar østrogen alene var også 80 prosent større sannsynlighet for å oppleve galleblæren betennelse. Når en gallestein blokkerer strømmen av galle, kan føre til betennelse. Pasienter som tok østrogen-gestagen kombinasjon hadde en 54 prosent økning i betennelse risiko. Østrogen pasienter også opplevd en 86 prosent høyere risiko for forming gallestein, mens kvinner tar kombinasjonsbehandling hadde en 68 prosent høyere risiko.

Østrogen endrer trolig arten av galle, noe som gjør det mer mettet og danner steiner som blokkerer galleblæren og sin kanal, noen ganger utløser betennelse, sier medforfatter av studien Dr. Robert B. Wallace, en epidemiologi professor ved Universitetet i Iowa College of Public Helse.

Kolesterolsenkende medisiner

Mens kvinner er tre ganger så sannsynlig som menn for å utvikle galleblæren sykdom, kan menn eskalere sin risiko ved å ta kolesterolreduserende medikamenter. Noen av disse stoffene, spesielt fibrater, kan stimulere dannelse av gallesten fordi de legger mer kolesterol til gallen. Legemidler som øker risikoen inkluderer gemfibrozil eller Lopid; fenofibrat, eller Tricor; og bezafibrat, eller Bezalip. Hvis du er bekymret for risikoen, snakk med legen din før du starter på noen av disse stoffene. Hun kan hjelpe deg veie medisin risikoer, sammenlignet med andre løsninger for menopause symptomer eller høyt kolesterolnivå.