Digidexo.com

Årsakene til iskemisk hjertesykdom

Årsakene til iskemisk hjertesykdom


Iskemisk hjertesykdom, også kalt koronar arteriesykdom og koronar hjertesykdom, er en alvorlig tilstand der en redusert tilførsel av blod å nå hjertet forårsaker kardiovaskulære vev å bli uopprettelig skadet og for å fungere på riktig måte. Iskemisk hjertesykdom er forårsaket av en rekke faktorer, hvorav mange er forebygges med endringer i livsstil.

Definisjon

Iskemisk hjertesykdom beskriver den tilstand som oppstår når hjertemuskelen mottar en utilstrekkelig mengde blod til å fungere ordentlig. Siden blodet forsyner hjertevevet med oksygen, er det på denne mangel på oksygen som forårsaker at deler av hjertet til å mislykkes i å arbeide, og noen ganger for å dø. Ubehandlet iskemisk hjertesykdom kan resultere i hjerteinfarkt eller hjertesvikt og er den ledende dødsårsaken i de fleste vestlige land.

Livsstil årsaker

Den vanligste årsak til ischemisk hjertesykdom er aterosklerose. Åreforkalkning oppstår når blodårene som er ansvarlige for blodstrømmen til hjertet bli stive, smalere og noen ganger blokkert av oppbygging av fettavleiringer, eller plakk, langs veggene i blodårene. Aterosklerose har vært knyttet til røyking, høyt blodtrykk, fedme og en diett med høyt kolesterol og mettet fett.

Andre årsaker

Iskemisk hjertesykdom er også tenkt å være forårsaket hos noen individer av nedarvede gener som disponerer den enkelte til å utvikle enten hjertesykdom eller unormalt høye kolesterolverdier, og dermed oppmuntre til utvikling av aterosklerose. Medisinsk forskning har også identifisert flere virus-infeksjoner som synes å være forbundet med utvikling av aterosklerose, som i sin tur, er den viktigste årsak til ischemisk hjertesykdom.

Symptomer

Symptomene på iskemisk hjertesykdom forskjellig for menn og kvinner. Menn er mest sannsynlig å oppleve skarpe, vedvarende bryst og arm smerter, mens kvinners symptomer inkluderer uforklarlig tretthet, kortpustethet, svimmelhet, kvalme og en ubehagelig følelse av tetthet i brystet, ryggen og armene. Dessverre har et stort antall av iskemisk hjertesykdom lider ikke oppleve noen tydelig identifiserbare symptomer.

Forebygging

Det er flere viktige strategier for å forebygge utviklingen av ischemisk hjertesykdom. Disse inkluderer å spise en diett lav på mettet fett og kolesterol og med rikelig med hele korn, frukt og grønnsaker; trener; ikke røyke; opprettholde en sunn vekt; og drikke alkohol i moderate mengder.