Digidexo.com

Helicobacter pylori-infeksjon

Helicobacter pylori er en patogen mikroorganisme som kan leve i magen og tolvfingertarmen hos mennesker. H. pylori har infisert to tredjedeler av verdens befolkning, men de fleste viser ingen symptomer, ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Historie

Barry Marshall og Robin Warren oppdaget H. pylori i 1983. deres påfølgende studier på bakterien førte til 2005 Nobelprisen i fysiologi eller medisin. Selv identifisert relativt nylig, har sin tilstedeværelse blitt funnet i meksikansk førkolombianske mumier.

Transmission

Den eneste god ruten for overføring er via endoskop i et medisinsk miljø, noe som er lett unngås ved å benytte riktige steriliseringsteknikker. En mistenkt modus inkluderer skjemt godt vann som brukes til drikke eller vaske frukt og grønnsaker.

Infeksjon

De fleste bakterier kan ikke overleve magesyre av magen. I tillegg til de flere beskyttende lag av celleveggen, er H. pylori i stand til å produsere enzymet urease, som nøytraliserer magesyre.

Symptomer

De fleste smittede er asymptomatiske, men en verkende eller brennende smerter i magen er vanlig. Andre symptomer er kvalme, oppkast, raping og oppblåsthet.

Sykdommer

Infeksjonen kan føre til mage-og duodenalsår. Det er en høyere risiko for å utvikle magekreft når infisert.