Digidexo.com

Alkohol og prostatakreft

Selv om noen av effektene av alkoholbruk er godt kjent, blant annet vektøkning og risiko for leverskade, kan alkoholbruk også bidra til utbruddet av prostatakreft blant enkelte menn.

Årsaker

Medisinske forskere undersøker mulig sammenheng mellom prostatakreft og drikke alkohol. Det er kjent at alkohol påvirker nivået av testosteron og andre hormoner i et menneskes legeme, som kan forårsake tumorer til å vokse raskere.

Fred Hutchinson Cancer Research Center Study

I en artikkel publisert i januar 2005 "International Journal of Cancer", en gruppe leger ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle rapportert på en studie av drikkevaner av menn før de utviklet prostatakreft. Studien fant at inntak av rødvin syntes å øke sannsynligheten for prostatakreft.

Expert Insight

Teamet på Fred Hutchinson Cancer Research Center konkluderte med at det kan være en sammenheng mellom å drikke rødvin og prostatakreft. Teamet sitert visse kjemikalier i rød vin som bidrar til tumorvekst --- kalles flavonoider --- som mulig årsak.

National Cancer Institute Study

Som en del av National Cancer Institute Prostate Cancer Prevention Trial (PCPT), University of California forskere vurdert alkoholbruk og drikkemønster av nesten 11.000 menn som deltar i forsøket. Forskerne fokuserte på effektene av alkoholbruk og et stoff som heter finasterid, som brukes til å forebygge prostatakreft. Studien fant at menn som spiste mer enn fem alkoholenheter per dag var på en økt risiko for å utvikle prostatakreft, og at alkohol ser ut til å redusere den forebyggende effekten av finasterid.

Betraktninger

På grunn av resultatene av disse studiene, råder American Cancer Society at menn begrense alkoholforbruket til to drinker per dag. Per definisjon er en drink lik 12 oz. øl, 5 oz. vin og 1,5 oz. av brennevin.