Digidexo.com

Dyremodeller av Parkinsons sykdom

Dyremodeller av Parkinsons sykdom


Parkinsons sykdom er en degenerativ sykdom som påvirker nervesystemet, og resultater fra skade et område av hjernen som er involvert i passerende signaler. Årsakene til Parkinsons sykdom er ikke helt klart, og det kan være på grunn av en kombinasjon av miljøfaktorer og genetiske faktorer. Dyremodeller er for testing for å prøve å forbedre vår forståelse av årsakene til Parkinsons sykdom og for å finne mulige behandlinger.

Fordeler

Dyremodeller kan endres for å etterligne symptomene på en sykdom, enten ved hjelp av kirurgi eller kjemikalier for å skade kroppens vev på en måte som speiler sykdom eller ved å endre dyr gener til å forårsake en viss sykdom å utvikle seg. Dyr tillate forskere å få en nærmere titt på hva som forårsaker Parkinsons sykdom og for å teste ulike behandlinger som ikke kunne bli testet på mennesker.

Legemiddelutløst modeller

Ved hjelp av midler for å endre dyr er den viktigste metoden som brukes i Parkinsons sykdom forskning. Den kjemiske MPTP blir brukt til å føre Parkinson-lignende symptomer hos aper ved å skade hjernen. Jo mer vanlig legemiddel retenone, ofte brukt som plantevernmiddel og insektmiddel, har samme effekt som MPTP når det brukes i rotter. Disse modellene har understreket muligheten for at miljø kjemikalier som brukes i hverdagslige situasjoner kan være ansvarlig for å bidra til utviklingen av Parkinsons sykdom.

Kirurgi-Induced modeller

Ved hjelp av kirurgi for å skade signale del av hjernen hos rotter er en annen metode for å etterligne Parkinsons sykdom. Det er veldig nyttig for å teste ulike medikamentelle behandlinger og ulike måter å få disse stoffene direkte inn i hjernen, der de trengs. Forskere tror at dette kan redusere de mange bivirkninger forbundet med disse stoffene og dermed bedre prognosen for mennesker som lider av Parkinsons sykdom.

Genmodifiserte Modeller

Fruktfluer har et tilsvarende antall gener til folk, og derfor blir ofte brukt for å endre disse genene for å se effekten det kan ha på sykdomsprogresjon. DJ-en-genet er til stede i mennesker og fruktfluer, og da fjernet, det øker hastigheten der Parkinsons-lignende symptomer er sett i bananflue. Dette har aktualisert muligheten for at visse gener som beskytter oss mot kjemikalier kan være mangler eller ineffektiv i noen mennesker, øker sjansene for å utvikle Parkinsons sykdom.

Betraktninger

Mens det er mange forskjellige dyremodeller som brukes til å teste forskjellige aspekter av Parkinsons sykdom, er det ikke en modell som nøyaktig etterligner hele tilstanden. Å ha en rekke forskjellige modeller som er spesifikke for visse stadier av sykdommen kan være nyttig, men det vil alltid være forskjeller mellom mennesker og dyr som brukes, som kan påvirke utfallet av forskningen.