Digidexo.com

Hva er tegn på hypotyreose?

Tegnene på hypotyroidisme varierer avhengig av graden av et individs hormonmangel. Typiske symptomer utvikle seg svært sakte, ofte manifestere seg over flere år. Heldigvis kan tilstanden bli nøyaktig diagnostisert og effektivt behandles ved bruk av foreskrevne hormoner. Venstre ubehandlet, kan tilstanden føre til helseproblemer som infertilitet eller hjertesykdom.

Identifikasjon

Hypothyrodisim er navnet gitt til en underactive skjoldbruskkjertelen, en som ikke produserer nok hormoner. Den skjoldbrusk er en liten kjertel som ligger på forsiden av halsen, under adamseplet. Hormonene produseres av skjoldbrusk påvirke kroppens stoffskifte. Kvinner er mer utsatt for hypotyreose, særlig kvinner over en alder av 50. Hvis venstre ubehandlet, kan tilstanden føre til struma, eller en forstørret skjoldbruskkjertel, på grunn av kroppen stadig stimulere skjoldbruskkjertelen til å lage flere hormoner.

Generelle symptomer

Hypotyreose kan være vanskelig å legge merke til når det er i den innledende fasen, som symptomer er en generell følelse av tretthet eller treghet. Ifølge Mayo Clinic, som tilstanden utvikler seg, flere symptomer bli avdekket. Disse inkluderer økt følsomhet for kulde, forstoppelse, blek hud, oppblåst ansikt, hes stemme, et hevet nivå av kolesterol i blodet eller plutselig vektøkning. Pasienter kan også oppleve muskelsmerter, stiv eller hovne ledd, svake muskler, tunge menstruasjon, sprøtt hår og negler, eller depresjon.

Barn og tenåringer

Når babyer er født med hypotyreose, kan tilstanden viser tegn som hyppig choking, gulnet hud og hvite i øynene (gulsott), en stor og påtrengende tungen, eller en puffy utseende ansikt. Barn og tenåringer vanligvis viser de samme tegnene på hypothyroidsm som voksne, men i tillegg kan ha forsinket pubertet eller utvikling av voksne tenner, dårlig vekst og dårlig mental utvikling.

Årsaker

På deres hjemmeside, Mayo Clinic sier at den vanligste årsaken til hypotyreose er autoimmun sykdom. Med en autoimmun sykdom, skaper legemet antistoffene som angriper sitt eget vev. Andre årsaker inkluderer medisiner, for eksempel de som brukes til å behandle over-aktive thyroids (hypertyreose) eller psykiske lidelser. Strålebehandling og skjoldbrusk kirurgi kan også føre til hypotyreose. Selv om det sjeldent, hypotyroidisme er noen ganger et resultat av hypofyse lidelse, graviditet, medfødt sykdom, eller en jod-mangel.

Diagnose og behandling

Leger diagnostisere hypotyreose gjennom grundig analyse av symptomer og resultatene av blodprøver. Disse testene måle nivået av visse hormoner i kroppen, spesielt tyroksin og thyroid-stimulerende hormon. Leger vanligvis foreskrive en kunstig hormon kalt levotyroksin, som er tatt muntlig å reparere kroppens hormonnivåer. Det er i det vesentlige ingen bivirkninger til levotyroksin, men det må tas regelmessig eller symptomer på hypotyreoidisme kommer tilbake.

Advarsler

En sjelden, potensielt livstruende form for avansert hypotyreose kalles myxedema kan utvikle ut av hypotyreose. Symptomer er lavt blodtrykk, redusert pust og kroppstemperatur, eller koma.