Digidexo.com

Hva er protozoer & Flukes?

Protozoer og flukes er kun relatert i at de begge er parasitter og kan føre til en betydelig mengde av smerte til sin vert. Protozoa generelt infisere fordøyelsessystemet til verten og forårsake ubehag i form av kvalme, oppkast, diaré, så vel som feber og dehydrering. Flukes kan smitte andre kroppsvev som for eksempel nyrer, lunger, lever og hjerte.

Protozoer

Protozoer er encellede organismer som har høyt utviklede organeller innenfor sine cellestruktur. Organeller er de orgellignende deler av cellen som utfører cellene funksjoner som kjernen og mitokondrier. Det er over 70 kjente typer av parasittiske protozoer.

Protozoer Forurensning

Protozoer trives i områder av verden hvor matvareindustrien og vannbehandling er lett forurenset av dyr og menneskelig avfall. En protozo egg kalles en cyste og er inaktiv, legging sovende etter å ha blitt sluppet ut i avføring av forrige vert. Når mat eller vann blir forurenset, utvikler cyste inne i tarmkanalen i den nye vert hvor det begynner å formere seg.
Noen protozoer infisere en ny vert gjennom overføring av blod eller spytt når den opprinnelige verten biter den nye verten.

Typer av protozoer

Amøbisk dysenteri er en av de mest vanlige typer av protozoer som kan bevirke reisende over hele verden, særlig i tropiske og sub-tropiske områder. Turgåere som drikker ubehandlet vann kan fange Giardia lamblia, som forårsaker alvorlig diaré. Blodbårne protozoer inkluderer malaria og afrikansk sovesyke.

Flukes

Flukes, også kjent som trematodes, er en parasittisk klasse av helminths. De er også referert til som flatormer som de er flat og oval-formet. Sine muskler tillate dem å bevege seg i en vertens kropp. Flukes ha en muntlig sucker å feste seg til verten. Noen ganger dette inkluderer en ring av kroker rundt sucker.

Livssyklusen til Fluke

Egg er deponert i verter fordøyelseskanalen og bli sovende. Når eggene finner ferskvann, de klekkes til å bli larver og lete etter en passende vert, slik som snegler eller småfisk. Larven endring inne i verten å bli sporocysts. Sporocysts endre til en annen form for parasitt kalt cercariae. Disse hule ut av sneglen og ned i vannet igjen. Cercariae har en hale, som kalles en flag, som hjelper dem med å finne en annen vert, vanligvis en fugl eller liten pattedyr. Intetanende dyr kan også innta infisert kjøtt, spesielt fisk eller skalldyr med cercariae skjult i sine vev.

Behandlinger

Narkotika, for eksempel cholorquine, har blitt opprettet for å behandle malaria og andre lignende protozo forårsaket sykdommer. Enkelte antibiotika, for eksempel metronidazol er blitt funnet å være effektive, men forebygging synes å være den beste metoden. Filtrere vannet, ved hjelp av klor eller jod for å rense vann, unngå mat eller vann som kan være forurenset, så vel som å bruke myggnett er alle anbefales for å unngå parasittiske protozoer. Flukes kan behandles med legemidler som oxamniquine eller metrofonate. Igjen, kan riktig forebygging være den beste måten å holde seg friske. Hvis du svømmer i vann som kan være infisert av cercariae, tørker huden din med en 70 prosent alkohol løsningen og vask klær i behandlet vann.