Digidexo.com

Om hele hvete brød

Om hele hvete brød


Grovbrød er det mest populært alternativ til hvitt brød, og utmerker seg med sin viktigste ingrediens, hele hvetemel. Ernæringseksperter anbefaler fullkorn (matvarer som liste første ingrediens som hel hvete, hel måltid eller hele korn) fordi overlegen helsemessige fordeler kan utledes fra måten kornet er behandlet. Et økende antall forbrukere velger grovbrød; har imidlertid sin etterspørsel ført til forvirring over riktig identifikasjon og merking av grovbrød produkter.

Fakta

Den type mel er nøkkelen skillet mellom hvitt brød og grovbrød. Kornet som brukes for mel-prosessen identifiserer typen av mel, laget av mose hveten største korn. Kli (fibre), bakterie (protein) og stivelse (stivelse) består av hele korn, som brukes for å gjøre hele hvetemel. De naturlige vitaminer og næringssalter av kornet forblir til stede. Hvitt mel, derimot, er et resultat av frese raffinert korn, hvilke bånd korn av sin kli og bakterie i en prosess som beholder bare stivelse komponenten av korn, for derved i betydelig grad redusere hvete naturlige næringsverdi.

Fordeler

Grovbrød leverer alle de ulike fordelene av hele korn mat, beholde den naturlige næringsstoffer og vitaminer ellers tapt, eller tuklet med, i raffinert og bearbeidet mat. En optimal kilde av karbohydrater (for den ønskelige form) og fiber, leverer grovbrød også B-vitaminer, vitamin E, magnesium, kalium, selen og jern til kroppen. Hele korn har tilsvarende sykdomsbekjempende fytokjemikalier og antioksidanter til de som finnes i frukt og grønnsaker. Et mangfold av medisinske og vitenskapelige studier har konkludert med at hele korn mat valg, som grovbrød, redusere risikoen for hjertesykdom, diabetes, metabolsk syndrom og fedme.

Identifikasjon

En brunlig farge og tykkere, kornete tekstur har tradisjonelt gjort det lettere å identifisere grovbrød, som også skiller seg fra hvitt brød ved sin sterkere smak. Bruk av hele korn fra rødt hvete gir den en bestemt struktur og farge. I økende grad vanlig nå, er imidlertid bruken av hvite hvete for hele hvetemel, noe som resulterer i hele hvete brød som er både lettere og mykere. En slik variant er "hvit grovbrød." Dette brødet har samme farge og tekstur som hvitt brød, men det er laget av hele korn mel (hvitt hvete), og derfor tilbyr den samme næringsverdi som grovbrød. (Merk at rugbrød utgjør ikke en hel hvete brød valg med mindre hele hvetemel er oppført som første ingrediens på emballasjen.)

Betraktninger

Grovbrød har kortere holdbarhet enn hvitt brød. Det er også mer kostbart, fordi dens vekt hindrer det i å stige så vel som brød laget med hvetemel. Derfor grovbrød krever mer mel per volum, og dette øker kostnadene per volum.

Expert Insight

På grunn av stigende etterspørsel, hele hvete brød er nå tilgjengelig i store dagligvarebutikker, i stedet for bare spesialitet "grønne" kjøpmenn og bakerier, og alternativene varierer i utseende og emballasje. Ord som "multigrain", "organisk" eller "beriket mel", "durum" og "hvetemel" kan føre til forvirring. Skjønt oppmuntrende, ingen av de forannevnte betingelser sikrer at brødet er faktisk hele hvete. Kontroller etiketten for å være sikker på at den første ingrediensen er hele hvetemel. Dessuten er den nye Whole Grain Stamp en enkel måte å identifisere et produkts fullkorn kvalitet.