Digidexo.com

Hva er vitamin K-avhengige faktorer?

Hva er vitamin K-avhengige faktorer?


Vitamin K er nødvendig for å skape et utvalg av proteiner som er involvert i prosessen av koagulasjon av blod og antikoagulerende. Folk som er mangelfull i vitamin K tendens til å blø mye. Det finnes to former for vitamin K som forekommer naturlig, og de er navngitt henholdsvis vitaminer K1 og K2. Flere av de proteiner som er involvert i koagulering er avhengig av vitamin K. Disse proteinene er kjent som faktorer. Mangel på vitamin K-avhengige faktorer kan føre til blødningsforstyrrelser.

Koaguleringskaskaden

Koagulasjonskaskaden refererer til et sett av aktiviteter kroppen initierer når du blør. Sluttresultatet og formål med koaguleringskaskaden er å gjøre blodpropp. Koagulasjonsfaktorer er spesielle proteiner som er involvert i koagulering prosessen og reaksjonen av hver faktor aktiverer den neste reaksjonen i prosessen.

Key Vitamin K-avhengige faktorer

De viktigste vitamin K-avhengige proteiner er koagulasjon faktor II, også kjent som protrombin - og faktorene VII, IX og X. mangel i noen av disse faktorer som kan forstyrre koagulasjonsprosessen, og resultere i en rekke av blødningsproblemer.

Faktor II

Mangel på vitamin K-avhengig faktor II, protrombin kan være et resultat av en mangel som kan være tilstede ved fødselen eller en som er ervervet senere. Medfødt faktor II-mangel er gått ned i familier med uorden og er ekstremt sjelden fordi den krever begge foreldrene til å være bærere av genet som koder for lidelsen. Mennesker med lidelse har dårlig blodpropp og blør lett. På den annen side er ervervet faktor II-mangel mye mer utbredt. Leversykdom, en mangel på vitamin K, så vel som anvendelse av visse medikamenter kan forårsake faktor II-mangel. Noen av symptomene på faktor II-mangel er neseblødning, etter traumer blødning og etter operasjonen blødning.

Faktor VII

Mangel på vitamin K-avhengig faktor VII er en arvelig sykdom som resulterer i unormal koagulering. Lidelsen er også kjent som ytre faktor mangel. Symptomer på denne lidelsen omfatter neseblod, blåmerker og blødninger i ledd og muskler. Blødningen, som også kan forekomme i det gastrointestinale system, kan være alvorlig og starter oftest i barndommen. Behandling av personer med denne lidelsen under blødningsepisoder innebærer å bruke infusjoner av plasma fra en frisk donor, eller konsentrater av faktor VII.

Faktor IX

Personer som lider av hemofili B er mangelfull i faktor IX koagulasjon protein som er en vitamin K-avhengige faktoren. Faktor IX-mangel er også kjent som jule sykdom og ble først diagnostisert i 1952. I dette hovedsakelig arvelig lidelse, er pasienten enten mangler eller har et redusert beløp, av faktor IX protein som hjelper til med dannelsen av blodpropper.

Faktor X

Om en i hver 500.000 mennesker lider av en mangel på vitamin K-avhengige faktor X. Lidelsen er arvelig og blødninger at resultatene kan være alvorlige. Amyloidose er en annen sykdom som resulterer i en mangel på faktor X, og kan behandles ved kirurgisk fjerning av milten.