Digidexo.com

HRT & tidlig overgangsalder

Hormonbehandling (HRT) er en av flere alternativer som postmenopausale kvinner har for å bekjempe symptomer på overgangsalder. Kvinner i tidlig overgangsalder (prematur menopause) kan også ha nytte av ved hjelp av denne form for hormonsubstitusjons. Før du tar HRT eller noen annen form for hormonell behandling, diskutere alle helserisikoer med din lege.

For tidlig overgangsalder

Naturlig overgangsalder begynner mellom alderen 45 og 55 etter en overgangsperiode kjent som perimenopause. Denne overgangsperioden varer i to til åtte år. Når østrogen, hormonet ansvarlig for menstruasjon, avtar, begynner overgangsalder og menstruasjonssyklusen avsluttes. Tidlig overgangsalder starter før fylte 40. Noen kvinner begynne tidlig overgangsalder på grunn av en hysterektomi der begge eggstokkene er fjernet. En annen årsak til for tidlig overgangsalder kan stamme fra en familiehistorie med tidlig overgangsalder, enten å ha en mor eller søster med tilstanden.

Hva er HRT?

HRT er et produkt gis til kvinner i overgangsalderen for å erstatte eller balanse avvist hormonnivåer. Den kan inneholde bare østrogen eller både østrogen og progesteron. HRT er ikke gitt å starte menstruasjon, men snarere å redusere symptomene skyldes hormonelle ubalanser. HRT administreres som en krem, eller lapp, eller tatt muntlig.

Bruker for HRT i tidlig overgangsalder

Kvinner som har gått gjennom overgangsalderen tidlig ikke har hatt sjansen for sine organer for å tilpasse seg endringer i hormonnivået. Endringen er vanligvis brå, forårsaker et plutselig fall i østrogen i stedet for en gradvis nedgang. Dette fører til symptomer på overgangsalder å være mer uttalt. HRT brukes i tidlig overgangsalder det samme måte som det er brukt i naturlig overgangsalder: å behandle symptomer som vaginal tørrhet nattesvette og hetetokter.

Bivirkninger av HRT

HRT bivirkninger er ikke vanlig. I løpet av de første ukene av begynner HRT, kan du oppleve svak kvalme ømme bryster og leggkramper. I tillegg kan HRT gitt som en patch forårsake lett hudirritasjon. Noen kvinner kan også ha hyppig hodepine eller migrene, og tørre øyne. Sistnevnte er tenkt å være mer vanlig hos kvinner som tar HRT, ifølge patient.co.uk.

Effektene av langvarig bruk

Tar enten kombinert HRT eller østrogen alene versjon kan redusere risikoen for å utvikle osteoporose, som er en risiko i alle kvinner i overgangsalderen. Denne risikoen er enda høyere hos kvinner som har tidlig overgangsalder.