Digidexo.com

Hva er en nevrogen blære?

Nevrogen blære er en tilstand som er preget av en dysfunksjonell urinblæren. Blærens funksjoner styres av nervesystemet og spesifikke muskler. Disse musklene kontrollere blæren evne til å lagre urin og utflod det på riktig tid. Når nervesystemet ikke virker skikkelig, det påvirker evnen til musklene med å kontrollere blæren funksjoner. Dette kan føre til at en person blir i stand til å urinere eller å miste evnen til å styre strømmen av urin.

Årsaker

Enhver person kan lider av nevrogen blære, men tilstanden er mye mer vanlig hos eldre mennesker. Det finnes en rekke betingelser og faktorer som kan føre til nervesystemet blir dysfunksjonelle, noe som fører til nevrogen blære. Følgende faktorer kan føre til nerveskader: metal forgiftning, langsiktig alkoholisme, alvorlige infeksjoner, ryggraden misdannelse ved fødselen, ryggmargen traumer, og arvelige nerveproblemer. Andre forhold som kan føre til nerveskader inkluderer: diabetes, syfilis, slag, skadet intervertebral disk, og nevrologiske tilstander som multippel sklerose.

Symptomer

Nevrogen blære er først og fremst karakterisert ved en person ikke er i stand til å kontrollere blære funksjoner, som kan føre til sengs fukting i noen tilfeller. De vanligste symptomene er: hyppig og presserende vannlating, trang til å urinere selv når blæren er tom, infeksjon i urinveiene, smerter eller svie ved vannlating, og nyrestein. Nevrogen blære er ikke lett diagnostisert fordi symptomene kan være lik de andre forhold.

Diagnose

Diagnosen av nevrogen blære består i å undersøke både blæren og nervesystemet. Inspeksjonen av nervesystemet innebærer røntgenbilder av ryggsøylen og kraniet samt en elektroencefalogram (EEG) for å studere hjerneaktivitet. Testing av blæren funksjoner inkluderer: endetarms og buk eksamener, blære ultralyd, blod-og urinprøver, og en full-blære trykktest.

Behandling

Behandlingen for nevrogen blære, avhenger av pasientens alder og medisinske historie, en kilde for nerveskade, og strenghet av symptomer. Den vanligste metoden for behandling innebærer å plassere et rør i blæren, som kan brukes til å tømme den. Siden denne metoden øker sannsynligheten for smitte, er pasienter anbefales å jevnlig ta antibiotika. Kirurgiske prosedyrer kan utføres på blæren for å bidra til å forbedre oppbevaring eller utslipp av urin. I ekstreme tilfeller kan en kirurgisk prosedyre utføres som endrer banen til urin, som deretter samles i en ytre kunstig blæren.

Medisinering

Det finnes ulike medisiner kan brukes til å styre musklene som kontrollerer blæren funksjoner. For pasienter som ikke klarer å slippe ut urin, er det mest populære medisiner bethanechol. Det hjelper pasienten urinere ved å stimulere blæren muskler. Andre medikamenter som antikolinergika, spasmolytika, og muskelavslappende kan også vise seg å være nyttig i slike tilfeller.