Digidexo.com

Unormal blødning & Spotting under overgangsalder

Kalenderen, en gang så nyttig for å forutsi og planlegge rundt menstruasjonen, blir ubrukelig i overgangsalderen. Perioder tenderer mot den uberegnelige og stadier av blødning er aldri uniform blant kvinner. En kvinne kan oppleve færre sykluser over tid, hver kortere og lettere til de stopper. En annen kan oppleve tunge og skremmende blødning, som fører henne til å tenke, hva er unormal blødning og spotting i overgangsalderen?

Normal

Rundt 90 prosent av kvinnene vil oppleve endringer i blødning i overgangsalderen, skriver Pat Wingert og Barbara Kantrowitz i "The Menopause Book." Det anses normalt å hoppe over perioder, opplever tyngre eller lettere strømmer, og har en periode som varer mindre enn to dager og mer enn fire. Varighet, også, kan krympe 21-23 dager, og deretter utvide til lengre og lengre intervaller til det stopper permanent.

Unormal

Kvinner bør oppsøke lege dersom opplever gushing og kraftige blødninger, spesielt når ledsaget av blodpropp; blødning som varer mer enn syv påfølgende dager; sykluser som begynner mindre enn 21 dager fra hverandre; og eventuelle blødning eller blødning mellom perioder eller blødning under eller etter sex. Kraftig blødning er definert som å måtte endre den maksimale absorberingsevne tampong eller pad hver time. En kvinne opplever noen blødning ett år etter opphør mensen bør bli sett av en lege.

Årsaker

Hormoner er en primær årsak til unormal blødning. Menopausale kvinner kan fortsette å produsere østrogen bekker, men ikke progesteron, noe som fører til at livmorslimhinnen til å bli mer gjengrodd enn normalt. Eller reduksjon i østrogen kan føre til tynning av vagina og livmor fôr. Hormonbehandling og p-piller kan indusere "bortfallsblødning". Andre unormale blødninger årsaker er infeksjon, skjoldbruskkjertelen og leverproblemer, polypper, cyster eller fibroids, bruk av visse medisiner og gynekologisk kreft.

Diagnose

En lege vil stille perioder hvor ofte forekommer, fargen og varigheten av strømning, og hvis det er noen klumper. Legen kan kjøre blodprøver og vil utføre en fysisk eksamen. Andre tester som kan være nødvendig:

En endometrial biopsi: Et kateter blir brukt til å samle inn en liten mengde av vev fra livmoren.

En sonohysterography: Fluid blir injisert inn i livmoren, og et bilde av livmoren er vist.

Behandling

Hormonbehandling kan gis for å kontrollere blødning, men det kan ta måneder å merke en forskjell. Hvis polypper og cyster er årsaken til blødningen, vil leger kirurgisk fjernet dem. For kreft, bør behandlingsalternativer diskuteres med legen. Hvis blødningen skjer bare med sex, snakke med legen om kortvarig bruk av en lokal hormonbehandling og smøremidler og personlige fuktighetskremer.