Digidexo.com

Hva er en PSA-test for prostatakreft?

Forhøyede nivåer av PSA (prostataspesifikt antigen) i blodet kan indikere prostatakreft, blant andre forhold. PSA tester kan gis både som et screeningverktøy, for å påvise forhøyet risiko for prostatakreft, og som et verktøy for å evaluere effektiviteten av prostata kreft behandling. Det er noe uenighet blant det medisinske miljøet om når prostatakreft tester bør brukes for screening; Imidlertid er det en viss enighet om å tolke resultatene av PSA-tester og deres forhold til prostatakreft.

Når en PSA test brukes

PSA tester kan brukes alene, eller sammen med digitale endetarms eksamen (DRE), til skjermen for prostatakreft. En unormal resultat på en PSA eller DRE kan indikere behov for ytterligere testing for å utelukke prostatakreft. PSA tester brukes også til å overvåke hvor effektiv behandling er for menn som har prostatakreft, eller for å overvåke fremme av langsomt voksende prostatakreft hos menn som ikke er for tiden under behandling for kreft. Endelig kan vanlige PSA tester bli anbefalt for mennesker som tidligere har hatt prostatakreft, for å overvåke for muligheten for tilbakefall.

Hvem bør ha en PSA-test

Medisinske eksperter er uenige om hvorvidt PSA bør gis som en del av rutinemessige kontroller til skjermen for prostatakreft. The National Cancer Institute og Center for Disease Control anbefaler ikke regelmessig screening for prostatakreft ved hjelp av PSA-test, som i 2009. Men American Cancer Society anbefaler en årlig PSA-test for menn over 50 år (eller for høyere risiko menn , inkludert menn av afrikansk avstamning og menn med en familie historie av kreft som begynner i en alder av 45). Når menn viser symptomer som potensielt kan være forårsaket av prostatakreft, som for eksempel smertefull vannlating eller rygg og bekkensmerter, er en PSA vanligvis anbefales i forbindelse med andre tester, for å utelukke prostatakreft som en årsak til disse symptomene. Menn som gjennomgår behandling for prostatakreft, eller som har kommet til hektene fra prostatakreft, kan også bli bedt av sin lege for å ha rutine PSA tester.

Tolke testresultatene

Selv om det er noen uenighet om nøyaktig tolkning av PSA testresultater, Tester Lab Online sier at den normale verdien av PSA er 4,0 nanogram per milliliter blod; men Lab tester Online advarer at noen mener bør senkes nivået til 2,5 nanogram per milliliter blod for å diagnostisere flere tilfeller av prostatakreft tidlig. Lab tester på nettet tyder på at det er en enighet i det medisinske miljøet at en PSA-nivå større enn 10 nanogram per milliliter blod indikerer større enn 67 prosent økt risiko for prostatakreft. Nivåer mellom 4,0 og 10 nanogram per milliliter indikerer en 25 prosent økt risiko for prostatakreft. Imidlertid er nivåer innen dette område anses å være uklar og en ytterligere test som kalles en "fri PSA" test kan være anbefalt for å bestemme om de forhøyede nivåer av PSA er "fri PSA". En høyere andel av fritt PSA indikerer en lavere risiko for prostatakreft, mens et lavere nivå av fritt PSA indikerer en høyere risiko. Leger kan også se på endringen i PSA-konsentrasjonen over tid. Betydelig forts heving av PSA-nivåer over en periode på tre eller flere år indikerer at prostatakreft er sannsynlig. PSA hastighet og tetthet kan også hjelpe leger til å tolke resultatene av PSA-test.

Årsaker til forhøyet PSA nivåer

En digital endetarms eksamen kan føre til PSA nivåer å stige, så når testene utføres sammen, DRE skal alltid utføres sist. En biopsi vil også øke PSA nivåer, så en PSA-test bør utføres før en biopsi. Streng trening, kjemoterapi narkotika, visse andre medisiner og prostata infeksjoner kan også øke PSA nivåer.

PSA og prostatakreft

PSA tester er også administreres ved prostatakreft behandling for å måle sin effektivitet. Hvis behandlingen er vellykket, bør PSA nivåer faller og til slutt være nesten umulig å oppdage. Hvis PSA nivåer ikke faller, er behandlingen ikke er vellykket. I tillegg vil enkelte menn (særlig eldre menn) ikke gjennomgå behandling for langsomt voksende prostatakreft, men i stedet velger å "se og vente." I løpet av denne tid, når legen overvåker bare veksten av cancer for å sikre at den fortsetter å utvikle seg langsomt, blir PSA tester brukes rutinemessig for å overvåke hastigheten av veksten av cancer.