Digidexo.com

Hvordan vet jeg om jeg har nyrestein?

Nyrestein er en av de mest vanlige sykdommer i urinveiene. Ifølge National Nyre og Urologiske Diseases Information Clearinghouse (NKUDIC), nyrestein står for nesten 3 millioner besøk til helsepersonell og mer enn en halv million besøk til legevakten. Mens de er ganske smertefullt, er det få varselsignaler for å gi forhåndsvarsel at de er der.

Definisjon

Urinveiene omfatter nyrer, urinlederne, urinblæren og urinrøret. De to nyrer er ansvarlig for å kontrollere sammensetningen og volumet av blod. De oppnår dette ved å fjerne eller gjenopprette vann og ved å fjerne oppløste minerals avfall. Overskudd av vann og avfall blir utskilt som urin. En nyrestein former når de kjemikalier som normalt er oppløst i urinen separere ut og stivne til en "stein".

Årsaker

Ifølge NKUDIC, er urinveisinfeksjoner, nyresykdommer og enkelte metabolske forstyrrelser som en overaktiv parathyroid knyttet til stein formasjon. Noen sjeldne genetiske lidelser forårsake nyrestein. Kronisk betennelse i tarmen kan føre til kalsium oksalat stener. Det er også mulig at vann piller, kan kalsiumbaserte antacida og matvarer som inneholder mye oksalat øker risikoen. Men leger er ikke alltid i stand til å finne en årsak.

Symptomer

Så hvordan vet du om du har nyrestein? Ofte vil du ikke vite, fordi små steiner kan danne og la kroppen uoppdaget. Ellers trenger steiner ikke gi forhåndsfaresignaler. Det første symptomet er vanligvis en plutselig, kraftig smerte i ryggen eller siden som starter når steinen begynner å bevege seg gjennom urinveiene. Urinen kan ha en lukt, eller ser grumsete eller blodig, og du kan oppleve svie ved vannlating. Du kan også ha feber, frysninger og oppkast, men disse kan være et tegn på infeksjon. Sørg for å oppsøke lege hvis du har feber eller oppkast, eller hvis smertene ikke forsvinner.

Behandling

Hvis nyrestein ikke passere etter en rimelig tid, er for store, blokkere urin, årsaken blødning eller har blitt større (synlig på røntgen), deretter flere behandlinger er tilgjengelig. Ekstrakorporal sjokkbølgen lithotripsy går sjokkbølger gjennom kroppen som er ufarlig for kroppsvev, men bryte stein til mindre biter som kan flyte gjennom urinen. Perkutan nephrolithotomy er en type operasjon som fjerner store steiner ved hjelp av et instrument som kalles en nephroscope innføres gjennom et innsnitt i ryggen. En ureteroscope kan føres gjennom urinrøret og urinblæren, hvor steinen kan fjernes eller instrumentet som brukes til å sende ut en sjokkbølge. Denne prosedyren er ikke vanlig på grunn av risikoen for å skade urinlederne.

Forebygging

Hvis du har en familiehistorie med nyrestein, eller hvis du allerede har hatt en, så sjansene for å utvikle steiner er større. Den første nøkkelen til å hindre nyrestein er å drikke rikelig med vann. Medisiner er også tilgjengelig som bidrar til å forhindre stein formasjon. I tillegg må eventuelle underliggende årsaker som for eksempel en overaktiv parathyroid tas opp.