Digidexo.com

Hva er årsakene til Surt Spytt?

Hva er årsakene til Surt Spytt?


En av de viktigste oppgaver spytt er å nøytralisere syre i munnen etter å ha spist. Dette er nøytralt miljø som er nødvendig for en sunn munn og kropp. Det er flere ting som kan gjøre spytt for syrlig.

Sjøgrens syndrom

Sjøgrens syndrom er en autoimmun sykdom som påvirker kjertlene som produserer fuktighet i munnen. En tørr munn ikke produserer tilstrekkelige spytt, noe som betyr at pH-verdien i spyttet kan bli for sur, fordi det ikke er nok til å fortynnede syrer i munnen.

Kjemoterapi

Kjemoterapi kan skade spyttkjertler, slik at de ikke produserer så mye spytt etter behov. Dette kan føre til spytt som inneholder for mye syre.

Røyking

Det er nøytraliserende midler som bikarbonat i spytt, men fordi røykere produsere omtrent halvparten så mye spytt som røykere, kan en røyker spytt lett bli for syrlig.

Surt Foods

Surt spytt kan oppstå dersom for mange sure matvarer er fortært. Noen sure matvarer og saft inkluderer sitrus som appelsinjuice, grapefrukt, tomater og kullsyreholdige drikker. Kutte ned på sure matvarer kan redusere surhetsgraden i spytt.

Sukker

Sukkerholdige matvarer, enten godteri, kaker eller brus, i utgangspunktet legge til en matkilde til bakterier i munnen. Bakterier trives på sukker og skape et surt biprodukt i spyttet. Den surere spytt, jo mer mineraltapet i tennene.