Digidexo.com

Hva er meningen med Meningitt

Meningitis innebærer inflammasjon i hjernehinnene, det tynne lag av vev som dekker det sentrale nervesystemet. Det er en alvorlig sykdom som, hvis den forblir ubehandlet, kan forårsake betydelig uførhet og, i noen tilfeller, død.

Historie

Symptomene på hjernehinnebetennelse var allerede kjent så langt tilbake som den tiden av Hippokrates. Dr Thomas Wolfe, en britisk lege, først beskrev tilstanden i det 17. århundre. Nylige fremskritt innen vaksine forebygging har redusert forekomsten av tilfellene. På grunn av vaksinasjon, har Streptococcus lungebetennelse erstattet Neisseria meningitidis og Haemphilus influensa som den ledende årsaken til bakteriell hjernehinnebetennelse.

Betydning

Bakteriell meningitt kan drepe i timer hvis den forblir ubehandlet. Overlevende vanligvis opplever hørsels underskudd, tap av sifre, leverenzymverdier, koagulopatier og kan utvikle anfallslidelser. Av de virale årsaker til meningitt, herpes-virus som forårsaker den mest signifikante infeksjon. Andre virus vanligvis føre til mindre alvorlig sykdom.

Funksjoner

Nesten alle pasienter med hjernehinnebetennelse utstillings feber. Noen stede med endret mental status, kramper, nakkestivhet og hodepine. Yngre pasienter har mindre spesifikke symptomer som generell sykdomsfølelse, oppkast og anoreksi. Spedbarn kan presentere med irritabilitet og svulmende av fremre fontanell. Lysskyhet og nakkestivhet er de klassiske symptomer assosiert med hjernehinnebetennelse.

Misforståelse

Meningitt er noen ganger beskrevet som "hjernehinnebetennelse". Det er viktig å minne pasientene at sykdommen påvirker alle deler av det sentrale nervesystemet, ikke bare ryggen.

Forebygging / løsning

Det er flere tilgjengelige vaksiner for å forhindre bakteriell meningitt. Haemophilus influensa-vaksine har nesten eliminert hjernehinnebetennelse forårsaket av denne organismen, som pleide å være den ledende årsak til hjernehinnebetennelse hos spedbarn og barn. Den Neisseria meningitidis vaksine har også betydelig redusert forekomsten av hjernehinnebetennelse hos ungdom, selv om det bare dekker noen få stammer av bakterien. Når en pasient er diagnostisert med meningitt, er det viktig å identifisere hvem som er blitt utsatt for pasienten. Antibiotikaprofylakse anbefales for nære kontakter av pasienter med Neisseria hjernehinnebetennelse. Profylakse for kontakter av pasienter med H. influensa hjernehinnebetennelse er kontroversielt og anbefales kun for utsatte unimmunized barn under fire år. Helsepersonell bør beskytte seg med hansker og masker for å hindre smitte via luftdråper.