Digidexo.com

Perifer arteriell sykdom Symptomer

Perifer arteriell sykdom (PAD) er en ganske vanlig sirkulasjonssystemet tilstand der blodårene blir innsnevret, vanligvis på grunn av oppbygging av fet plakk langs veggene i blodårene. Perifer karsykdom kan føre til en rekke symptomer som ofte forveksles med andre problemer eller ikke er ordentlig knyttet til PAD og kan også føre til alvorlige komplikasjoner.

Nummenhet

En av de avslørende tegn på PAD er nummenhet eller prikking i ekstremiteter, særlig føtter og tær. Når blodårene blir tette, det gjør blodstrømmen mer vanskelig, så de områdene lengst fra hjertet vil ofte får mindre blod enn de burde. Siden føttene er lengst fra hjertet, kan mangel på blod gjøre dem gå nummen, prikke eller føler uken.

Leg Pain

Et annet symptom assosiert med mer alvorlige tilfeller av PAD er smerter som kan oppstå som en reaksjon på fysisk aktivitet eller noen ganger oppstå uten noen åpenbar grunn. Smerten kan virke som normal belastning fra å trene, men vedvarer etter trening har opphørt. Kramper i bena er vanlig og kan føles på oppgaver så enkelt som å gå opp trapper eller turgåing.

Andre Fotproblemer

Mangel på sirkulasjon kan indusere en rekke andre symptomer som påvirker føttene. Føtter og ben kan begynne å miste håret på grunn av utilstrekkelig blodtilførsel, og tåneglene eller hud kan endre farge. Noen ganger huden og vevet av benene vil bli merkbart kjøligere sammenlignet med resten av kroppen. Sår på føtter og ben også en tendens til å helbrede mindre raskt, og sår kan utvikle som ikke gro i det hele tatt.

Risikofaktorer

Flere risikofaktorer øker sannsynligheten for PAD og kan bidra til forekomsten av symptomer. Fedme, diabetes, høyt blodtrykk og alder all øke sannsynligheten for PAD. Røyking er en annen viktig risikofaktor, noe som kan være lettere kontrolleres av den enkelte. Høyt kolesterol og en familiehistorie med PAD indikerer genetisk predisposisjon også korrelerer med økt sannsynlighet for å utvikle PAD.

Komplikasjoner

I alvorlige tilfeller PAD kan føre til livstruende komplikasjoner. Sår som ikke leges kombinert med mangel på blod flyte kan potensielt føre til koldbrann vev. PAD øker også sannsynligheten for å utvikle koronarsykdom - en blokkering av hjertets arterier. Koronarsykdom øker sjansen for hjerteinfarkt. PAD øker også sjansen for slag.