Digidexo.com

Polycystisk ovariesyndrom Behandlinger

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand der en kvinne har mange cyster (væskefylte blærer) på eggstokkene. PCOS er den vanligste årsaken til kvinnelig ufruktbarhet. Kvinner med PCOS har ofte uregelmessig eller fraværende menstruasjon. Noen symptomer inkluderer tynt hår; vektøkning; akne; høyt kolesterol; høyt blodtrykk; og hirsutisme (HER-Suh-tiz-um, eller overflødig kroppshår). Mange kvinner med PCOS vil utvikle type 2 diabetes, og kvinner med PCOS har en større risiko for hjerteinfarkt og livmorkreft. Det finnes ingen kur for PCOS, men det finnes behandlinger tilgjengelig.

Behandlinger

Kvinner med PCOS som ikke prøver å bli gravid kan ta p-piller. P-piller kan bidra til å regulere hormonnivåer, og kan lindre akne forårsaket av PCOS, regulere menstruasjonssyklusen og redusere hirsutisme. Piller som bare inneholder progesteron kan regulere menstruasjonen og redusere risikoen for endometrial cancer, men vil ikke behandle hirsutisme eller akne. Symptomer vil komme tilbake når du slutter å ta p-piller, ifølge US Department of Health and Human Services.

Noen ganger leger fore metformin (Glucophage ®), som er en legemiddel diabetes, for kvinner med PCOS. Noen kvinner som tar metformin opplevelsen mindre uønsket hårvekst, og metformin kan hjelpe noen kvinner med PCOS miste overflødig vekt og forbedre deres kolesterolnivå. Metformin kan også forårsake eggløsning til retur i noen kvinner med PCOS, ifølge US Department of Health and Human Services.

For kvinner med PCOS som ønsker å bli gravid, kan leger foreskrive fruktbarhet medisiner som stimulerer eggløsning, som clomiphene citrate (Clomid, Serophene®). Disse stoffer kan anvendes alene eller sammen med metformin. Medikamenter som stimulerer eggløsningen øker risikoen for flere fødsler. Leger kan også foreskrive gonadotropiner (goe-NAD-oh-Trøe-pins), som er hormoner skilles ut av hypofysen som påvirker funksjon av eggstokkene. Gonadotropiner er dyrere enn clomiphene, har en høyere risiko for flere fødsler enn clomiphene og må injiseres. Noen kvinner med PCOS som ønsker å bli gravid velge in vitro fertilisering (IVF) som kan være effektive, men er svært dyrt på ca $ 12 400 per behandling, ifølge American Society of Reproductive Medicine.

Det finnes noen alternativer for kvinner med PCOS som lider av uønsket hårvekst, for eksempel uønsket ansiktshår. Vaniqa® krem ​​kan redusere ansiktshår for noen kvinner. Spironolakton (Speer-on-oh-lak-tone) (Aldactone®) eller Finasteride (Propecia) er medisiner som kalles anti-androgener, og kan redusere uønsket hårvekst på grunn av "mannlige" hormoner hos kvinner med PCOS og redusere hårtap forårsaket av androgener. Kvinner som er gravide eller ønsker å bli gravid bør informere legen sin før du tar Aldactone®, og kvinner bør ikke amme mens du tar Aldactone®. Kvinner som er eller kan bli gravide bør ikke ta eller håndtere Propecia ®. Noen kvinner med PCOS har uønsket hår fjernes med laser behandlinger eller elektrolyse.

"Ovarian boring" er en laparoskopisk kirurgi som brukes til å øke fruktbarheten for noen kvinner med PCOS som ikke har respondert på fruktbarhet medisiner. Kirurgen punkterer eggstokk med en liten nål og sender en elektrisk ladning inn i eggstokken å ødelegge en liten del av eggstokken og nedre androgen-nivåer. Effektene er midlertidige, og det er en risiko for arrdannelse i eggstokk, ifølge US Department of Health and Human Services.

Leger anbefaler en sunn livsstil for kvinner med PCOS. Kvinner med PCOS som lider av fedme kan forbedre sine hormonnivåer og øke deres fruktbarhet ved å nå en sunn vekt. Regelmessig mosjon og et sunt kosthold kan redusere risikoen for type 2 diabetes. Det er viktig å snakke med legen din om dine muligheter for å styre din PCOS, og bestemme hvilke behandlinger er riktig for deg.