Digidexo.com

Hva mat har vitamin K?

Den menneskelige kroppen trenger en rekke vitaminer og mineraler fra maten vi spiser for å fungere fullstendig. En slik bærebjelke er vitamin K, som finnes i mange matvarer. Mangel på vitamin K er katastrofalt for menneskekroppen.

Funksjon

Vitamin K er nødvendig for blodpropp. Uten den, ville blodet ikke koagulere - og akkurat som i en person med hemofili, kan noen små skader være dødelig. Vitamin K er også nødvendig for at proteiner skal gjøres i nyrene, plasma og bein. Imidlertid er de proteiner som er syntetisert som brukes i blodkoagulering prosessen. Nyere forskning har også knyttet vitamin K til økt beinmasse hos eldre mennesker, som kan hjelpe kvinner som lider av osteoporose.

Kilder

Vitamin K finnes i grønne grønnsaker og noen frukter. Noen av grønnsaker inneholder spinat, kål, grønnkål, blomkål, rosenkål og brokkoli. Frukt som avokado og kiwi inneholder også store mengder vitamin K. mengden av vitamin K som kan bli absorbert av kroppen avtar etter grønnsakene er kokt. Vitamin K kan også bli funnet i meieriprodukter, egg og kjøtt.

Mangel

Vitamin K er normalt ikke er mangelfull på en diett. Men når det er, konsekvensene er alvorlige. Noen symptomer på vitamin K-mangel inkluderer ukontrollert blødning, magesmerter, blåmerker, anemi, brusk snu i bein og økt forekomst av aterosklerose. Det er sjelden for en frisk voksen for å utvikle vitamin K-mangel. De mennesker som utvikler vitamin K-mangel har som regel pre-eksisterende forhold, inkludert nedsatt leverfunksjon på grunn av alkoholisme, nylig abdominal kirurgi og tarmsykdommer.

Historie

Vitamin K ble oppdaget i 1929 da Henrik Dam, en dansk forsker, var eksperimenterer med redusert kolesterol diett og la merke til at hønene opplevde ukontrollert blødning. Til tross for sin oppdagelse, forskerne bare hadde en vag ide om funksjonen av vitamin K. Det var bare kjent som clotting vitamin og at grønne bladgrønnsaker inneholdt vitamin K. Oppdagelsen av den nøyaktige funksjonen til vitamin K er ganske fersk, forekommer i 1974 .

Videre studier om Vitamin K

Mer nylige studier har knyttet vitamin K med å være i stand til å retardere utvikling av Alzheimers sykdom, redusere mengden av mørke sirkler under øynene, og redusere risikoen for kreft. Studiene om kreft har vist at folk hadde mindre sannsynlighet for å utvikle leverkreft med mer vitamin K inntak og at menn hadde mindre sannsynlighet for å utvikle avansert prostatakreft hvis de forbrukes mer vitamin K.