Digidexo.com

Tegn og symptomer på prostatakreft

Tegn og symptomer på prostatakreft


Mer enn 230.000 tilfeller av prostatakreft er diagnostisert i USA hvert år, noe som gjør prostatakreft den nest vanligste kreftformen blant amerikanske menn. Plassert like under blæren og foran endetarmen, produserer prostatakjertelen et fluid som beskytter og beriker sperm. Når cellene i prostata reprodusere raskere enn normalt, kan kreftsvulster og svulster form. I de tidligste stadier av sykdommen, kan symptomene på prostatakreft er ikke alltid tydelig, bortsett fra gjennom en medisinsk eksamen merkbare tegn kan være relatert til noncancerous prostata forhold.

Hvis du tror du er i fare for prostatakreft, og er 50 år eller eldre, sette sinnet rolig ved å kontakte din medisinske leverandøren og få sjekket.

Urinveisproblemer

Prostatakjertelen ser ut som en liten bolle pakket rundt urinrøret. På grunn av sin beliggenhet, kan endringer i formen og størrelsen på prostataurin påvirke funksjonen. En av de vanligste tegnene på at unormal vekst kan være utviklings i prostata er problemer med vannlating, spesielt starter urinering.

Unormal vekst i prostata kan trykke mot blæren, som fører til behov for å urinere oftere, spesielt om natten. Men vær klar over at nokturi, eller våkner om natten for å late vannet, kan være forårsaket av andre prostata problemer, inkludert benign prostatahyperplasi, eller BPH, en noncancerous forstørrelse av prostata. Det kan også være et tegn på diabetes.

Hvis du regelmessig konsumerer væsker, men urinen flyt er svakt eller forstyrret, kan det være et tegn på vekst i prostata.

Hvis unormale eller ekstra vekster i prostata trykker på urinrøret, kan det gi en brennende følelse ved vannlating. Men de er også vanlige tegn på urinveisinfeksjoner og andre urin helsespørsmål.

Noen menn kan merke blod i urin eller sæd. Selv om det kan være et tegn på prostatakreft, kan blod i urinen også være et tegn på prostatitt, en betennelse eller infeksjon i prostata som ofte behandles med antibiotika.

Deteksjon og behandling

Prostatacancer blir vanligvis detektert ved ett av de to testmetoder. Når menn først få sin prostata sjekket, vil de fleste ha en digital rektal undersøkelse. En lege vil sette inn en hansker, smurt finger inn i endetarmen for å se etter unormal vekst og forstørrelse av prostata manuelt. Hvis det er et problem, kan legen din bestille en biopsi. Den andre vanlige metoden for påvisning er en blodprøve som måler prostata spesifikt antigen, eller PSA, et stoff laget av prostata. Høyere nivåer av PSA i blodet kan indikere prostatakreft eller andre forhold som påvirker prostata.

Når sykdommen er diagnostisert, en rekke behandlingstilbud er tilgjengelige, avhengig av stadium av kreft oppdages og dine personlige medisinske faktorer. Behandlingstilbud omfatter forventningsstyring, eller "vaktsom venter," kirurgi, stråling, kryoterapi, hormonbehandling, kjemoterapi, vaksinebehandling og bein-rettet behandling.

Erektil dysfunksjon

Fordi sekret fra prostatakjertelen er inkludert i sæd, kan prostatakreft også føre til merkbare problemer med seksuell funksjon og ytelse, inkludert problemer med å oppnå ereksjon, eller smertefull ereksjon.

Smerter eller stivhet i nedre rygg, hofter eller lår

I tidligere uoppdaget eller avanserte tilfeller av prostatakreft, kan kreftceller spre seg fra prostata til andre deler av kroppen, muligens forårsake flere symptomer, inkludert skjelettsmerter, ofte i ryggvirvlene, bekken og femur. Kroniske smerter eller stivhet i disse områdene bør rapporteres til helsepersonell.

Risikofaktorer

Forskere har identifisert flere faktorer som kan sette menn med økt risiko for prostatakreft. Singelen høyeste risikofaktor for prostatakreft? Alder. Nyere statistikk viser at så mange som 6 av 10 tilfeller av prostata kreft er diagnostisert i menn 65 år og eldre.

Afrikansk-amerikanske menn og Karibia menn av afrikansk herkomst mer sannsynlig enn menn av andre raser eller etniske grupper for å utvikle prostatakreft. Geografi synes å ha betydning, også. Prostata kreft priser er høyest i Nord-Amerika, Europa, Australia og de karibiske øyene. Har en familiehistorie? Menn med en far eller bror diagnostisert med prostatakreft kan være dobbelt så høy risiko for å utvikle sykdommen.