Digidexo.com

Hva er hensikten med rekombinant DNA?

Forskere bruker rekombinant DNA, eller rDNA, for å studere genetikk, biokjemi og molekylær biologi. For å opprette rDNA, forskere kombinere to DNA-tråder for å lage en helt ny tråd med egenskapene til hver original tråd. Rekombinant DNA er svært effektive når de brukes i vaksiner, behandling og helbredelse. Det kan også brukes til å forbedre eller genetisk klone avlinger eller dyr.

Vaksinasjoner

Mange vaksiner har blitt skapt gjennom bruk av rDNA. Disse inkluderer vaksinasjoner for hjernehinnebetennelse, meslinger, tyfus, stivkrampe, rabies, rotavirus, hepatitt A og hepatitt B.

Det er mange fordeler med å lage en vaksine med rDNA. I sin natur, er rDNA vaksiner designet for å bli masseprodusert. De kan lagres uten kjøling, noe som gjør dem lettere å distribuere. Evnen til å administrere en rDNA vaksine med fly pistol eller genpistol eliminerer behovet for nåler og sprøyter, og reduserer sjansen for krysskontaminering eller andre helsemessige bekymringer. Også en rDNA vaksine inneholder ikke den faktiske levende eller drept virus og kan være konstruert for å vaksinere mot mange varianter på en gang.

Gene Therapy

Rekombinant DNA som kan brukes til å lage effektive farmasøytiske behandlinger og kurer for en rekke forhold. Denne anvendelse er kjent som "genterapi".

Behandlinger laget med rDNA kan stimulere insulinproduksjonen hos diabetikere. Cystisk fibrose og sigdcelleanemi kan forebygges og kureres med minimale varige bivirkninger. Teknologien viser potensial for behandling av leddgikt, vaskulær sykdom og enda noen kreftformer.

Pasienter med cystisk fibrose som får rDNA behandling rapporterer mild stemme endring eller laryngitt som bivirkninger. Kvalme, feber, frysninger og andre milde symptomer kan også følge behandlingen.

Genetic Engineering (Planter)

Planter kan gjøres drought- og skadedyrbestandig ved bruk av rDNA. Dette øker overlevelse, vekst og tilgjengelighet av nødvendige avlinger. Avlinger kan også økes ved hjelp av rDNA, slik at bøndene for å øke avlingene for å bekjempe lav produksjon.

Forskere har også funnet måter å legge ernæringsmessige egenskaper til planter ved hjelp av rDNA, potensielt korrigere alvorlige feilernæring problemer over hele verden. Et eksempel på dette er "Golden Rice", en biofortified avling opprettet i 1990 som produserer ris med ekstremt høy beta karoten innhold for å bekjempe vitamin A mangler. UNICEF anslår at vitamin A-mangel er ansvarlig for drapene på ca 1,15 millioner barn hvert år.

Genetic Engineering (Animals)

Avlsarbeid, eller velge kun de beste dyr for avl, har vært brukt i mange år som et middel til å forbedre beskjære struktur. DNA ingeniør tar denne prosessen et skritt videre ved å tillate forskere å spleise gener og skape genetisk overlegne skapninger.

Dyr som er genmanipulerte kan ha ønskelige egenskaper, som for eksempel bedre helse og raskere vekst. Melkekyr kan produsere mer melk. Kyllinger kan legge større egg.

Sebrafisk ble gjort berømt gjennom bruk av rDNA, som gjorde dem fluorescerende.

Kloning

Kloning av små DNA-trådene eller hele skapninger er mulig ved hjelp av rDNA teknologi. En klone er en levende organisme som er genetisk identisk med en enslig forsørger. Naturlig forekommende kloner inkluderer tuber planter, sjøanemoner og eneggede tvillinger.

Mens vitenskapelig kloning har vært gjenstand for betydelig etisk og moralsk debatt, gir genetisk kloning betydelig mulighet for forskere å studere mennesker, dyr, planter og genetisk reproduksjon, utvikling og skaperverket.