Digidexo.com

Brain aneurisme Disease

En hjerne aneurisme - også kalt intrakraniale aneurismer, cerebral aneurisme og bær aneurisme - oppstår når blodkarene i hjernen svelle på en slik måte at en ballonglignende struktur dannes på veggen av blodkaret. Som svellingen forverres, veggene av det påvirkede blodkar bli svakere og sjansene for en blodåre brudd øker. En sprukket aneurisme kan føre til en subaraknoidalblødning, noe som kan føre til alvorlige komplikasjoner som hjerneslag eller umiddelbar død.

Typer

Den vanligste aneurisme er bær eller saccular aneurisme. Som navnene antyder, ser dette aneurisme som et bær på et tre. Når blodkaret ekspanderer i mer enn én retning er det som kalles en fusifrom aneurismen. I sjeldne tilfeller, reiser et blodkar infeksjon fra en annen del av kroppen til hjernen. Aneurismen forårsaket av slik en infeksjon, kalles en mykotisk aneurismen.

Symptomer

Et flertall av hjernen aneurismer ikke briste, men forårsake symptomer - alvorligheten av noe som avhenger av størrelsen. Symptomene på en unruptured aneurisme er: hengende øyelokk, smerte på baksiden av øynene, dobbeltsyn, og mild lammelse av den ene siden av ansiktet. En aneurisme kan lekke før det sprekker, forårsaker brå og alvorlig hodepine. Sprukket aneurismer er kategorisert i seks karakterer, basert på deres størrelse. En klasse 6 hjernen aneurisme forårsaker umiddelbar død. Symptomene på ødelagte aneurismer inkluderer: alvorlig hodepine, dobbeltsyn, kvalme, nakkestivhet, kramper, forvirring og bevisstløshet.

Årsaker

En hjerne aneurisme oppstår når blodårene i hjernen blir svake og tynne. Det finnes en rekke faktorer som gjør at en person mer utsatt for aneurismer. Den ledende faktor er røyking. Andre faktorer er: en familiehistorie med hjernen aneurismer, høyt blodtrykk, høy alder, genetiske sykdommer og hodeskade. Kvinner utgjør et flertall av dem diagnostisert med hjernen aneurismer.

Diagnose

Alle som lider av visjon problemer og ekstremt alvorlig hodepine som vises plutselig bør testes for en hjerne aneurisme. Testene som brukes til å diagnostisere hjernen aneurismer inkluderer: computertomografi (CT) scan, magnetisk resonans imaging (MRI), cerebral angiografi og cerebrospinalvæsken test. Personer med en familie historie av hjernen aneurismer eller arvelige lidelser bør regelmessig screenes.

Behandling

Hjernen aneurismer behandles vanligvis av to kirurgiske prosedyrer: kirurgisk klipping og endovaskulær coiling. Kirurgisk klipping innebærer blokkerer blodtilførselen til aneurisme ved å plassere et klipp på sin base. Endovaskulær coiling innebærer å plassere en platinatråd spole inne i aneurisme å gjøre blodet på innsiden av det blodpropp. Dette blokkerer blodtilførselen til aneurisme og isolerer den fra blodåre. Medisinering er også tilgjengelig for å behandle symptomene på hjernen aneurismer.