Digidexo.com

Tester for kolon problemer

Tykktarmskreft er kreft i tykktarmen, som ligger i fordøyelsessystemet. Tykktarmskreft begynner vanligvis som små polypper i tykktarmen, som over tid utvikle seg til kreftceller. Siden polypper ikke forårsaker mange symptomer, er tester for å diagnostisere kreft i tykktarmen, så vel som flere andre lidelser i nedre gastrointestinaltraktus.

Koloskopi

I løpet av denne prosedyren et colonoscope, som er en tynn slange med et kamera ved enden, er satt inn i tykktarmen. Legen som utfører undersøkelsen ser for polypper eller andre abnormiteter.

Sigmoidoskopi

Sigmoidoskopi er lik den kolonoskopi, men undersøkelsen er begrenset til bare en del av tykktarmen, slik at det er en mindre effektiv test.

Barium Enema

En annen test er den dobbelt-kontrast barium klyster (DCBE), som er en type av røntgenstråle-test. Tykktarmen er belagt med en oppløsning inneholdende barium, noe som gjør det mulig for legen å se tilstanden av tykktarmen bedre.

Fekal okkult blod test

Legene utfører en fekal okkult blod test for å se etter blod i pasientens avføring, noe som kan tyde på blødning i tykktarmen. Dette blødning kan være forårsaket av kreft i tykktarmen eller ved blødning fra andre organer som magen.

Biopsi

Hvis en stor polypp eller tumor er funnet, kan en biopsi bli utført. Dette innebærer fjerning av noen av vevet i tykktarm skal undersøkes nærmere for tegn på kreft. Svulsten kan være kreft eller benign, eller kan være et resultat av betennelse.

Andre kolon problemer

Hvis tykktarmskreft ikke er funnet, er andre forhold forårsaket av betennelse i tykktarmen, inkludert diverticular sykdom og ulcerøs kolitt. Et annet vanlig problem er kolon Crohns sykdom, som er en tilstand hvor en del av colon er for smal.