Digidexo.com

Symptomene på Munntørrhet

Symptomene på Munntørrhet


Tørr munn, også kalt xerostomia, kan være svært alvorlig. Enkelt sagt, munntørrhet resultater fra manglende evne til å produsere nok spytt til å holde munnen fuktig. Ikke bare hemmer det muligheten til å nyte mat, men tørr munn kan påvirke helsen til tennene og tannkjøttet.

Symptomer

Symptomer på tørr munn kan omfatte problemer med funksjoner som smaker, tygge, svelge eller snakke; klebrighet eller tørrhet i munnen; tørst; dårlig ånde; svie i munn eller hals; tørre lepper eller tunge og munnsår. Alvorlighetsgrad av symptomer kan variere fra å være en plage å være smertefullt.

Årsaker

Mange faktorer kan forårsake tørr munn, så som nervøsitet eller stress. Medisiner kan forårsake tørr munn, spesielt de som behandle høyt blodtrykk og depresjon. Stråling, kjemoterapi eller skader på hode eller hals kan også produsere munntørrhet symptomer.

Betydning

Spytt evne til å inhibere vekst av bakterier og vaske bort mat og plakk bidrar til å hindre tannråte. Enzymer som finnes i spytt også bidra til å bryte ned maten og hjelpe på fordøyelsen. Tannråte kan skyldes ikke produserer nok spytt i lengre perioder.

Forebygging / løsning

Tørr munn forårsaket av medikamenter kan bli behandlet ved å justere dosen eller skiftende bestemmelser. Unngå tobakk, alkohol og drikker som inneholder sukker eller koffein.

Betraktninger

Hvis munntørrhet symptomer er hyppig og vedvarende, snakke med en lege eller tannlege. Ofte medisiner kan være foreskrevet for å behandle tørr munn og beskytte helsen til tennene og tannkjøttet.