Digidexo.com

MR-kontrast Farene

Kontrastmidler eller fargestoffer, blir noen ganger blandet med vann og injisert i en pasient før en MRI (magnetic resonance imaging) eller MRA (magnetisk resonans-angiografi), som er utført for å oppnå detaljerte bilder av indre organer og fartøy. Kontrast injeksjoner brukes til å forbedre bildene, slik at leger å identifisere pasientens blodårer. Selv om bruk av MRI-kontrastmidler er en vanlig praksis, har alvorlige skader og farlige helserisiko vært knyttet til de fargestoffer.

Gadolinium

Ifølge The International Center for nefrogen fibroserende dermopathy forskning (ICNFDR), er gadolinium hovedkomponenten i nesten alle kontrast "fargestoffer" brukt under MR og MRA-tester. Gadolinium har blitt knyttet til utviklingen av nephrogenic systemisk fibrose (NSF), en sjelden og alvorlig lidelse karakterisert ved herdingen av huden og visse organer. NSF har vært direkte forbundet med gadolinium injeksjoner hos pasienter som lider av eksisterende nyreproblemer i forkant av MR eller MRA test.

Nefrogen systemisk fibrose

Nefrogen systemisk fibrose er en sjelden og potensielt ødeleggende tilstand som hemmer bevegelse og kan føre til beinbrudd. Symptomer på NSF inkluderer:

· Hevelse i huden
· Innstramming av huden
· Meget sterk irritasjon
· Muskelsvakhet
· Hemmet bevegelse
· Deep smerter i hofter og ribben
· Huden kan begynne å føle seg "woody" i teksturen
· Brenning, kløe og voldsomme smerter i de berørte områder av huden

I mer alvorlige tilfeller kan pasienten oppleve vanskeligheter med å gå eller utvide leddene i sine armer eller ben.

Risikofaktorer

Pasienter som er i risiko for å utvikle NSF etter å ha blitt injisert med en gadolinium-baserte MR-kontrastmiddel er de med nyreproblemer, blodpropp abnormiteter og / eller kronisk leversykdom. Pasienter som nylig har gjennomgått kirurgi kan også være i fare.

Gadolinium-baserte kontrastmidlene

Ifølge US Food and Drug Administration (FDA) fem kontrastmidler gadolinium-baserte har blitt godkjent i USA: Magnevist (gadopentetate dimeglumin), Ominiscan (gadodiamid), OptiMARK (gadoversetamide), MultiHance (gadobenate dimeglumin) og ProHance (gadoteridol) .

Advarsel

Pasienter som kommer til å motta en MR kontrast injeksjon bør screenes for nyreproblemer. Riktig dosering instruksjoner må følges, og bør ikke overskrides.