Digidexo.com

Hva er årsakene til Plantar warts?

Hva er årsakene til Plantar warts?


Plantar warts er irriterende, men vanligvis ufarlig hud vekster som kan vises på føttene og tærne. De kan være smertefullt, særlig hvis de vokser i et område som er under press når du går. Hvis du aldri har hatt plantar vorter før, og man plutselig dukker opp på foten din, kan du lurer på hva som forårsaket det.

Virus

Den underliggende årsaken til plantar vorter er humant papillomavirus (HPV). The Mayo Clinic sier det er faktisk mer enn 100 varianter av HPV. Noen vil forårsake vorter på hendene og fingrene, mens andre vil føre til plantar vorter, som vises på føttene og tærne. De dukker opp oftest på trykkpunkter som hælen eller ballen av foten.

Miljø

Det er lettest å få plantar vorter ved å være smittet i varmt, fuktig miljø. Selv om Mayo Clinic sier at vortene ikke er svært smittsom, kan de spre seg fra person til person. Dette skjer oftest på steder som offentlig svømmebasseng dekk, garderoben gulv og offentlige dusjer. Disse områdene tilbyr et ideelt sted for HPV å trives og infisere folk som går gjennom dem.

Infeksjon

Viruset påvirker en person ved å legge inn sin kropp gjennom et kutt eller en annen pause i huden. Når den kommer inn i kroppen, kan det føre til et utbrudd av plantar warts. Dette kan skje umiddelbart, eller viruset kan forbli i kroppen i måneder eller år før vortene vises. Folk som er smittet vanligvis ikke engang klar over det før de har et utbrudd. På grunn av den potensielle tid forfalle, kan det være nesten umulig å fastslå hvor infeksjonen fant sted.

Spread

Når du har plantar vorter, kan du spre dem til andre områder av den berørte foten ved å berøre warts. Hvis vorte kaster hud eller du plukker på det eller riper i den og få den til å blø, kan det også spre seg til områder som er berørt av hud eller blod.

Immunitet

Selv om du kommer i kontakt med HPV, kan du ikke utvikle plantar warts. Noen mennesker synes å være mer motstandsdyktig mot viruset. The Mayo Clinic sier disse menneskene har en annen type immunsystem respons på viruset som beskytter dem fra å utvikle en vorte utbrudd.

Regelmessighet

Når du har blitt smittet med HPV, kan dine plantar warts holde gjentakende selv om du har dem fjernet. Selv om du ikke kan hindre tilbakefall, kan du unngå å spre vorter på føttene under et utbrudd ved å holde føttene rene og tørre og forandrer seg til rene sokker hver dag. Ikke ta på vorter, og hvis du bruker en fil eller pimpstein for å fjerne dem, må du ikke bruke den på andre områder av foten eller andre kroppsdeler.