Digidexo.com

Crohns sykdom Fakta

Crohns sykdom er en smertefull inflammasjon av vev i mage-tarmkanalen. Selv om det kan infisere hvor som helst fra spiserøret til anus, Crohns sykdom hovedsakelig infiserer den nedre del av tynntarmen kalt ileum. Sykdommen graver seg dypt inn i vevet av organet den infiserer, og det fører til hyppig frigjøring av væsker i form av diaré. Crohns sykdom er lik kolitt, noe som gjør det vanskelig å diagnostisere. Forskjellen er at kolitt infiserer overfladiske lag, mens Crohns sykdom infiserer flere lag av vev.

Årsaker

Årsaken til Crohns sykdom er assosiert med immunsystemet. Immunsystemet angriper normalt inntrengere som er ukjente for kroppen. I Crohns sykdom, immunsystem feil normale flora, mat og tarmvevet som utenlandske, så det utvikler forsvar mot disse stoffene forårsaker ekstrem betennelse. De hvite blodcellene akkumuleres og forårsake blokkering og tarm skader som fører til smerter og fordøyelsesbesvær.

Symptomer

Fordi Crohns sykdom påvirker tarmen, er det vanligste symptomet nedre magesmerter. Fordøyelsen er problematisk, så den andre viktigste symptomet er diaré. Andre typiske symptomer er rektal blødning, vekttap, leddgikt, hudproblemer og feber. Den blødning assosiert med Crohns sykdom er et alvorlig problem, fordi det kan føre til anemi, en blodsykdom. Crohns sykdom er også alvorlig hos barn, siden det kan føre til dårlig utvikling og hemmet vekst.

Komplikasjoner

Den største komplikasjon av Crohns sykdom er opphopning av immunceller og blokkering av tarmen. Det er en økning på arrvev og intestinal hevelse som forverrer situasjonen. Det fører også til magesår og sår som kan migrere til andre områder slik som i vagina, urinblæren eller så langt som til huden. Disse er smertefulle sår og noen ganger trenger kirurgi for fjerning.

Behandling

Behandling av Crohns sykdom er en kombinasjon av medisin, kirurgi og diett. Det finnes ingen kur for Crohns sykdom, så den vanligste behandlingen er kirurgi og ernæring. Målet for Crohns sykdom behandling er eliminering av betennelse. For noen mennesker, kan remisjon av sykdommen vare i flere år. Imidlertid har sykdommen vanligvis flere tilbakefall i løpet av en persons liv. De vanligste medisinsk behandling for å lindre symptomene er antinflammatories, steroider, kortisol injeksjoner og immunsystem dempere.

Diet

Fordi Crohns sykdom påvirker tarmen, er absorpsjon av næringsstoffer hemmet. Mennesker som er smittet behov for å øke kosttilskudd for å forbedre mengden av vitaminer og mineraler som er nødvendige for normal funksjon. I tillegg må diett for å redusere de matvarer som forårsaker inflammasjon. Disse endringene bør gjøres med konsultasjon av en lege.